Een migraineaanval bestaat uit 4 fases: de waarschuwingsfase, aurafase, hoofdpijnfase en herstelfase. Niet iedereen maakt alle fases mee, dit kan zelfs per persoon en per aanval verschillen. De hoofdpijnfase kan in ieder geval tot wel 72 uur duren. Hoe lang een volledige migraineaanval duurt is dus voor iedereen anders. Lees meer over de verschillende fases van een migraineaanval en de duur ervan.
In de basis is aanleg of gevoeligheid voor migraine nodig om een migraineaanval te krijgen. Toch lijken er triggers te bestaan die de migraine verergeren, zoals bepaalde toevoegingen in voeding of drankjes.1 Daarnaast kan ook ritme in je eetpatroon invloed hebben op je migraine. Door regelmatig te eten voorzie jij je hersenen continu van energie. Doe je dit niet, dan raken de hersenen in de stress.2
Stress kan een negatieve impact hebben op je migraine.1,2 En dan vooral de veranderingen in je stressniveau. Om stress tegen te gaan is het belangrijk genoeg rust te nemen. Ontspanningsoefeningen kunnen je daarbij helpen. Voorbeelden van ontspanningstechnieken zijn yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, bindweefseltraining, qigong, tai chi, joggen, tuinieren en schilderen. Deze ontspanningstechnieken, waaronder dus yoga, helpen je meer rust te pakken en kunnen dus stress verminderen, wat weer een positieve bijdrage kan leveren aan je migraine. Ontdek meer over hoe je om kunt gaan met stress.
Migraine is een serieuze hersenziekte. Met migraineklachten word je daarom ook vaak doorverwezen naar een neuroloog in het ziekenhuis of in een hoofdpijncentrum. De neuroloog stelt een diagnose op basis van de klachten en betrekt vaak ook andere zorgprofessionals bij de behandeling. De neuroloog kan je ook vragen een hoofdpijnkalender bij te houden.
Voor het verminderen van een aanval
• Neem direct rust
• Acute aanvalsbehandeling: neem je voorgeschreven medicatie, zoals aspirine (acetylsalicylzuur), NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen) of triptanen (bijvoorbeeld almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan of zolmitriptan). Lees meer over acute aanvalsbehandeling.
Voor het voorkomen van een aanval
Heb je 2 of meer aanvallen per maand en wil je structureel iets aan je migraine doen? Ook dan heb je een paar mogelijkheden.
Preventieve medicatie
Onder de preventieve medicijnen tegen migraine vallen middelen uit de groep anti-epileptica (topiramaat en valproïnezuur), antidepressiva (amitriptyline), bloeddrukverlagers (zoals candesartan, metoprolol en propranolol) en flunarizine, botox en pizotifeen.
Maar ook de nieuwe groep medicijnen CGRP-remmers, zoals erenumab (AIMOVIG®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (EMGALITY®). Deze medicatie wordt maandelijks of per kwartaal via een injectie toegediend.
Lees meer over preventieve medicatie.
Structurele aanpassingen in je leven
Naast het gebruik van medicijnen kun je ook je manier van leven aanpassen. Vermijd de factoren die jouw migraine triggeren, zorg voor structuur in je leven en eet gezond. Ontdek meer tips voor leven met migraine.
De aurafase is 1 van de 4 fases van je migraineaanval. Deze aurafase is niet gevaarlijk en duurt 5 tot 60 minuten. Ongeveer 20% van de mensen met migraine maakt een aurafase mee.1
Omdat je gevoelig bent voor migraine, krijg je klachten. Toch zijn er naast aanleg verschillende situaties, ofwel triggers, die een migraineaanval kunnen uitlokken. Wat jouw hoofdpijn mogelijk triggert is heel persoonlijk.
Lijst van mogelijke migraine-oorzaken1
• Jezelf te zwaar belasten
• Stressvolle periode
• Alcohol, cafeïne of nicotine
• Veranderingen in het weer
• Een verstoorde slaapcyclus
• Gespannen lezen of televisiekijken
• Fel of flikkerend licht, lawaai of geuren
• Hormonale schommelingen
• Vochttekort
Migraine is een hersenaandoening die deels erfelijk bepaald lijkt.1 In sommige families komt migraine namelijk meer voor dan in andere. Maar naast aanleg, zijn er ook verschillende situaties die een migraineaanval kunnen uitlokken, ook wel triggers genoemd. Lees hier meer over mogelijke migrainetriggers.
Misselijkheid en overgeven kunnen vooral voorkomen in de hoofdpijnfase. Een elektrische storing, die ook de aura veroorzaakt, activeert in deze fase een grote hersenzenuw. Deze zenuw loopt door naar het hersenvlies. Bloedvaten in het hersenvlies zetten uit, waardoor erge prikkels ontstaan. Met hoofdpijn, misselijkheid en zelfs braken als (mogelijke) gevolgen.1
De oorzaak van migraine is nog niet 100% bekend. Migraine lijkt deels erfelijk bepaald.1 In sommige families komt migraine namelijk meer voor dan in andere.
Stress kan een negatieve impact hebben op je migraine.1,2 Een migraineaanval ontstaat vaak niet op het moment dat je stress hebt, maar juist zodra je weer ontspant. Stress lokt dus geen migraine uit, maar de verandering in het stressniveau. Misschien heb jij ook vaak juist in het weekend last van migraine, na een drukke werkweek met weinig slaap, veel tijdsdruk en te veel koffie. Deze verandering in het stressniveau kan een trigger zijn.3 Leer meer over hoe je om kunt gaan met stress.
De kans is klein. Een aura wordt in bijna alle gevallen (99%) in ieder geval gevolgd door hoofdpijn en soms begint de hoofdpijn zelfs al in de aurafase.1
Misschien wel één van de meest waardevolle vragen voor jou als persoon met migraine: kun je een migraineaanval voorkomen? Voorkomen is ook in dit geval beter dan ‘genezen’. Hoewel de oorzaken van migraine nog niet helemaal bekend zijn en een passende behandeling nog niet altijd beschikbaar is, bestaan er wel trucjes die je helpen beter met je migraine om te gaan.
Een algemeen advies is gezond leven. Een evenwichtig voedingspatroon, een regelmatig slaappatroon en sporten hebben een positieve invloed op je gezondheid. Sporten maakt je fit en vermindert eventuele stress. En dat is goed, want stress kan een negatieve impact hebben op je migraine.1,2 Het gaat niet zo zeer om het stressniveau, maar om de verandering hierin.
Naast aanvalsmedicatie die je inneemt op het moment dat er een aanval optreedt, bestaat er ook preventieve medicatie. Deze vorm van medicatie neem je vaak dagelijks in en kan een migraineaanval voorkomen. Heb jij 2 of meer aanvallen per maand en reageer je onvoldoende op aanvalsmedicatie? Dan is preventieve medicatie misschien wel een oplossing voor jou.
Een migrainedagboek is een handige manier om jouw eventuele triggers op te sporen. Hierin schrijf je de datum, duur en mogelijke uitlokkers van elke aanval. Op deze manier begrijp je steeds beter wat jouw aanvallen triggert. Zo leer je beter omgaan met je hoofdpijn.
Meer dan 300.000 Nederlandse vrouwen hebben migraine tijdens de menstruatie.1 Net zoals verandering in stressniveau of in ritme, kunnen hormonale veranderingen ook een migraineaanval triggeren. Dit komt doordat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen tijdens de cyclus flink in concentratie schommelen. Dit kan klachten veroorzaken tijdens de menstruatie, zoals migraine. Dit wordt ook wel menstruele migraine genoemd.
Er zijn 2 vormen van menstruele migraine:
• Menstruele migraine, waarbij de aanvallen alleen optreden rondom de menstruatie, vaak 2 dagen voor of na de eerste menstruatiedag.
• Menstruatie-gerelateerde migraine, waarbij de migraineaanvallen ook buiten de menstruatie voorkomen.2
Een migraineaanval herken je aan sterk kloppende hoofdpijn, vooral bij de ogen, het voorhoofd en de slapen. Naast hoofdpijn kun je ook last hebben van andere klachten. Aanvallen kunnen daarnaast gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Ontdek hier de verschillende soorten hoofdpijn die je kunt ervaren.
De aurafase is 1 van de 4 fases van je migraineaanval. Zo’n aurafase - die 5 tot 60 minuten duurt - kan voor de hoofdpijn optreden of tegelijk met de hoofdpijn. Bij een aura kun je schitteringen, lichtflitsen en flikkeringen zien. Er kunnen ook neurologische problemen optreden, zoals een gevoelsstoornis aan één kant van het lichaam, verlamming, duizeligheid, of problemen met praten, lezen en schrijven. Ongeveer 20% van de mensen met migraine maakt een aurafase mee.1
Migraine1,2 is een aandoening van de hersenen waarbij hoofdpijnaanvallen optreden. Een migraineaanval bestaat uit een sterk kloppende hoofdpijn die vooral voorkomt bij de ogen, het voorhoofd en de slaap. Meestal komt de pijn aan één kant van het hoofd voor. Naast de hoofdpijn kunnen ook klachten optreden als misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Migraine is de derde meest voorkomende ziekte ter wereld. Jaarlijks hebben ongeveer één miljard mensen last van migraineaanvallen. Sommige mensen hebben een paar keer per jaar last van migraine, anderen een paar keer per maand en sommigen zelfs bijna dagelijks.
Zo’n tweederde van de mensen met migraine heeft ook familieleden die aan migraine lijden. Dit geeft aan dat erfelijke aanleg een rol speelt bij migraine. Deze erfelijke aanleg in combinatie met bepaalde triggers veroorzaken de migraineaanvallen.
Dit is erg persoonsafhankelijk. Kijk altijd naar waar je je zelf prettig bij voelt, hoe ernstig je klachten zijn en wat dit betekent voor je nieuwe werkgever. Je hoeft het niet te vertellen, maar als je je er toch prettiger bij voelt dan mag dit natuurlijk wel.
Iedere vorm van migraine is anders, waardoor het voor een instantie als UWV lastig is om de ernst van de situatie te bepalen. De duur en ernst van de klachten verschilllen namelijk erg per persoon. Bij een beoordeling kijkt het UWV naar:
Op deze manier bepalen ze wat je wel en niet kan. Zo kunnen ze zo gericht mogelijk adviseren of uitsluitsel geven.
Dit komt onder andere doordat je tijdens een drukke periode het stofje cortisol aanmaakt in je lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat je tijdens een stressvolle periode minder pijn ervaart. Heb je daarna weer een rustige periode? Dan is het stofje minder of niet meer aanwezig in je lichaam en zal de migraineaanval dus heftiger aanvoelen.
Gebukt werken is niet direct een trigger voor migraine, maar het kan tijdens een migraineaanval de hoofdpijn wel verergeren.
Angst bijvoorbeeld om blijvende schade op te lopen, of de vraag wanneer de volgende aanval zich aandient en hoe lang deze duurt?
Leven met migraine betekent leven met de bijkomende onzekerheid. Je weet nooit zeker of en wanneer de volgende aanval gaat komen. Dit is persoonsafhankelijk en afhankelijk van jouw eigen situatie. Je kunt je het beste voorbereiden op een aanval door je eigen grenzen te kennen en te bewaken. Probeer erachter te komen wat voor jou werkt, wat een mogelijke trigger is en wanneer je rust moet nemen. Neem deze rust op momenten waarvan je kunt verwachten dat een aanval gaat opspelen (na een drukke dag bijvoorbeeld).
Over de blijvende schade van migraine is nog veel onduidelijkheid. Er zijn onderzoeken die aantonen dat er mogelijk blijvende schade aan de hersenen kan ontstaan, maar of dit praktische implicaties heeft is nog erg onduidelijk. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat er geen blijvende schade ontstaat. Volgens onze experts hoef je niet bang te zijn. Er is namelijk onvoldoende bewijs dat migraine daadwerkelijk blijvende praktische schade aanricht. Er zijn zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze maatregelen voorhanden om eventuele complicaties te beperken.
Bron: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/migraine-laat-zijn-sporen-na/
Veel mensen met migraine vinden het nog spannend of moeilijk om te praten over hun aandoening. Soms hangt er een taboe om migraine. We proberen dit met Care4migraine te doorbreken, maar hebben ook jouw hulp hierbij nodig. Migraine is niks om je voor te schamen. Praat er open over met je omgeving. Hoe ‘normaler’ jij het maakt, hoe ‘normaler’ zij het zullen gaan vinden. Ook de vraag of je je migraine moet bespreken met je (nieuwe) werkplek komt vaak naar boven. Helma Sanders van Adviespunt Werk gaf hier al eerder een aantal tips over. Deze tips lees je hier.
Ja, ook een verkeerde lichaamshouding kan een aanval triggeren. Zo kan teveel spanning op de spieren ervoor zorgen dat hoofdpijn op gaat spelen. Een fysiotherapeut kan kijken naar jouw hoofdpijnklachten in verhouding tot je lichaamshouding.
Is er een manier om dit te verkorten?
Er is nog niet veel bekend over evenwichts-migraine. Daarom raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts om te kijken of verder onderzoek nodig is. Je huisarts kan dan onderzoeken of er middelen of medicijnen zijn die kunnen helpen om je klachten te verminderen of te verkorten.
Note: Bij degene die deze vraag stelt blijft dit tot een week aanhouden.
Bron: https://www.thuisarts.nl/evenwichts-migraine/ik-heb-evenwichts-migraine-vestibulaire-migraine
Ook kinderen kunnen last hebben van migraine. Dit begint meestal pas vanaf 6 jaar. Er zijn veel verschillende variaties en vormen van migraine waar kinderen last van kunnen hebben. Voor kinderen kunnen structuur en eenvoudige leefregels helpen om migraine klachten te verminderen. Ook kan een arts ervoor kiezen om het kind medicijnen voor te schrijven bij heftige klachten. Meer informatie over migraine bij kinderen vind je hier.
Het kan voor kinderen lastig zijn om migraine te begrijpen. Je ziet migraine klachten immers niet altijd aan de buitenkant. Op deze website staat een verhaal van een ervaringsdeskundige over hoe zij haar kinderen opvoedt terwijl ze last heeft van migraine. Dit verhaal vind je hier. Ook hebben we een aantal tips over het in gesprek gaan met je kinderen. Deze tips vind je hier.
Dit is niet zo zwart wit aan te geven helaas. Een arts moet vervolgonderzoek doen om dit vast te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van de anamnese (de klachten die een patiënt heeft). Als hoofdpijn volgens een typisch patroon verloopt, dan kan de diagnose migraine gesteld worden. Een CT- of MRI-scan is dan niet nodig, behalve in bijzondere gevallen.
Hier is helaas niet zo een verklaring voor. Dit kan diverse oorzaken of redenen hebben. We moeten je toch doorverwijzen naar je behandelend arts.
Note: De vraagsteller heeft een diagnose chronische migraine en episodische clusterhoofdpijn.
Hier is helaas niet een directe verklaring voor. Dit kan te maken hebben met triggers. Het is zelfs mogelijk dat er een jaar tussen migraineaanvallen zit, zie bijvoorbeeld deze link. De frequentie van aanvallen is dus heel erg variabel tussen personen.
Toelichting vraagsteller: Ik ben 67 jaar en op mijn elfde kreeg ik mijn eerste migraineaanval. Zag flitsen en sterretjes etc. Dit heeft mijn hele leven omgezet in angsten en paniek.
Sterretjes en lichtflitsen zien zijn een bekend symptoom van aura migraine. Meer info daarover vind je hier. Het is niet nodig om bang te zijn, want migraine brengt geen blijvende schade aan. Mocht je zorgen hebben dan kun je dit altijd bespreken met je behandelend arts.
Toelichting van de vraagsteller: Ik heb het nu 1x per maand en het hing altijd samen met mijn ongesteld zijn. Mijn baarmoeder is verwijderd maar nog altijd heb ik migraine (eierstokken heb ik wel nog). Nu heb ik soms vaker migraine, zou dat met de overgang te maken kunnen hebben? Is migraine ook hormoon gerelateerd?
Ja, ook hormonen kunnen een rol spelen bij migraine. Meer info daarover vind je hier en hier. Ook vrouwen zonder baarmoeder kunnen hier last van hebben of krijgen.
Vaak gebeurt dit met geneesmiddelen. Bespreek dit met je arts. De hormonen komen vrij gedurende cycli op een natuurlijk beloop dus het is lastig om op een andere manier in te grijpen.
Dit komt weleens voor. Er zijn manieren die gebruikt worden om dit te voorkomen. Een van de mogelijkheden is om de pil in de stopweek door te slikken. Bespreek dit altijd van tevoren met je arts.
Toelichting vraagsteller: Ik zou graag meer weten over oogmigraine. Ik heb elke dag angst dat ik het krijg. Ik zou graag meer informatie hierover krijgen, met name of het schadelijk is voor de ogen.
Oogmigraine (oculaire of retinale migraine) wordt over het algemeen gedefinieerd als een voorbijgaand verlies van het zicht dat gepaard gaat met of gevolgd wordt door hoofdpijn binnen 60 minuten na het begin van de visuele symptomen.
Oogmigraine is een zeldzaam fenomeen dat gewoonlijk het zicht tijdelijk aantast. De symptomen zijn meestal van voorbijgaande aard, meestal duren ze gemiddeld zo’n 5 tot 20 minuten. De prognose voor een oogmigraine is goed en de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn nemen doorgaans af. Hoewel het zeldzaam is, is permanent verlies van het zicht wel al eens eerder gemeld. Heb je zorgen? Bespreek ze dan met je arts
Toelichting vraagsteller: Vroeger (toen ik tussen de 20 en 30 was) had ik na flitsen vaak een flinke migraine aanval. Dit kon ik voor zijn door dan meteen pijnmedicatie te nemen. Nu ben ik midden 40 en krijg nog steeds flitsen, maar er volgt vaker niet dan wel een flinke hoofdpijn. Hoe kan dat?
Migraine kan in de loop van het leven veranderen. Na de menopauze wordt er over het algemeen een verbetering van migraine gezien, waarschijnlijk door hormonale veranderingen.
Over de blijvende schade van migraine is nog veel onduidelijkheid. Er zijn onderzoeken die aantonen dat er mogelijk blijvende schade aan de hersenen kan ontstaan, maar of dit praktische implicaties heeft is nog erg onduidelijk. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat er geen blijvende schade ontstaat. Volgens onze experts hoef je niet bang te zijn. Er is namelijk onvoldoende bewijs dat migraine daadwerkelijk blijvende praktische schade aanricht. Er zijn zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze maatregelen voorhanden om eventuele complicaties te beperken.
Bron: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/migraine-laat-zijn-sporen-na/
De hypothalamus, een deel van de hersenen, speelt een belangrijke rol bij migraine. De hypothalamus is ook betrokken bij een aantal fysiologische functies, bijvoorbeeld het beheersen van de slaap-waakcyclus, voeding, dorst, opwinding en ook bij het plassen. Omdat bij een aanval hetzelfde gebied in de hersenen actief zijn, kan dit ook invloed hebben op de drang om te plassen.
Toelichting vraagsteller: Soms ben ik na een aantal uren weer redelijk fit en de andere keer kan ik weer 2 tot 3 dagen mijn bed niet uit komen.
Dit is een vraag waar geen eenduidig antwoord op is. Onderzoek wijst uit dat patiënten die triptanen gebruiken veel baat hebben bij het overstappen naar een andere triptaan voor zowel de effectiviteit als de verdraagbaarheid. Wellicht kun je dit beter bespreken met je behandelaar(s).
Sinds november 2021 mogen alle neurologen met het aandachtsgebied hoofdpijn, CGRP-remmers uitschrijven aan patiënten met chronische migraine. Meer informatie vind je hier: https://allesoverhoofdpijn.nl/cgrp-remmers-de-stand-van-zaken/
Migraine is complex en is niet zo eenvoudig te genezen met een geneesmiddel zoals een antibioticum bij een infectie. Het komt voor dat naar mate mensen ouder worden de frequentie van migraine af kan nemen. Migraine is wel steeds beter te behandelen. De behandeling bestaat uit 3 uitgangspunten:
Meer informatie vind je hier.
Op deze website vind je heel veel tips en artikelen over wat je zelf al kunt doen om triggers te voorkomen of klachten te verminderen. Hier lees je bijvoorbeeld wat je dagelijks kunt doen. Hier lees je meer artikelen over het leven met migraine.
Onderzoek wijst niet eenduidig aan welke specifieke voedingsmiddelen gelinkt zijn aan migraine. Het is in ieder geval belangrijk om regelmatig te eten en voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen (dit geldt eigenlijk ook als algemeen advies voor iedereen, ook al heb je geen migraine).
Dat migraine uitgelokt wordt door het eten van kaas of chocolade is niet eenduidig bewezen volgens onderzoek. Veelvoorkomende voorspellende symptomen die verward kunnen worden met triggers is het verlangen naar (specifiek) eten (food cravings). De associatie met chocolade en migraine is waarschijnlijk een gevolg van het verlangen naar voedsel voorafgaand aan aanvallen. Verschillende studies konden niet aantonen dat er een link is tussen chocolade en migraine.
Onderzoek wijst uit dat cafeïne effectief kan zijn bij acute migraine in combinatie met een pijnstiller, maar het kan afhankelijkheid en juist hoofdpijn bij cafeïne-onttrekking veroorzaken bij veelvuldig gebruik. Stoppen met cafeïne verbeterde de respons op migrainebehandeling in één onderzoek. In die zin kan het wellicht goed zijn om minder sterke koffie te drinken, omdat daarin minder cafeïne aanwezig is.
MIG-NL-NP-00038
© Copyright 2022 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden