Home Over migraine Wat is migraine?

Over migraine | Wat is migraine?

Wat is migraine?

Wat is migraine?

Migraine is meer dan alleen maar hoofdpijn. Het is een hersenaandoening. Zonder medicijnen duurt een migraineaanval meestal tussen de 4 en 72 uur. Naar schatting hebben 2 miljoen mensen migraine in Nederland. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en met name bij mensen tussen de 40 en 54 jaar.1


Hoe voelt migraine?

Een migraineaanval herken je aan sterk kloppende hoofdpijn, vooral bij de ogen, het voorhoofd en de slapen. Naast hoofdpijn kun je ook last hebben van andere klachten. Aanvallen kunnen gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.


Wat gebeurt er in je lichaam en hersenen?

Het is nog onbekend wat precies de oorzaak is van een migraineaanval. Op dit moment wordt vermoed dat een aanval ontstaat in gebieden in de hersenstam: de verbinding tussen het ruggenmerg en de hersenen.2 Deze gebieden worden geprikkeld door een boodschapperstof, de neurotransmitter. Dit zorgt voor ontstekingsreacties en de typische migrainehoofdpijn. Bij een migraineaanval geeft het lichaam extra veel CGRP vrij. Dit stofje maakt onder andere de bloedvaten in de hersenen wijder en is betrokken bij ontstekingsreacties.2


Kunnen triggers je migraine verergeren?

Omdat je gevoelig bent voor migraine, krijg je klachten. Maar naast aanleg, zijn er verschillende situaties die een migraineaanval kunnen uitlokken. Wat jouw hoofdpijn mogelijk triggert is heel persoonlijk. Er is geen standaard lijst met triggers waarin alle mensen met migraine zichzelf herkennen. Waar voor jou misschien stress een uitlokker is, kan dat voor een ander alcohol zijn.


Houd een hoofdpijndagboek bij

Een dagboek bijhouden is een handige manier om jouw mogelijke triggers op te sporen. Hierin schrijf je de datum, duur en mogelijke uitlokkers van elke aanval. Op deze manier begrijp je steeds beter wat jouw aanvallen triggert en leer je beter om te gaan met je hoofdpijn.


Welke soorten migraine zijn er?

Elke migraineaanval is anders. De duur, hevigheid en klachten kunnen verschillen. Toch kan er een indeling worden gemaakt van verschillende vormen van migrainehoofdpijn.3


Migraine met of zonder aura

Bij migraine met aura kun je vlak voor de migraineaanval schitteringen, lichtflitsen en flikkeringen zien. Zo’n aura kan tot 1 uur duren. Je kunt ook last krijgen van andere neurologische problemen, bijvoorbeeld een gevoelsstoornis aan één kant van het lichaam, verlamming of problemen met praten.


Episodische of chronische migraine

Van chronische migraine is sprake wanneer er over een periode van 3 maanden minstens 15 hoofdpijndagen per maand zijn, waarvan 8 migraine zijn. Bij minder aanvallen wordt het episodische migraine genoemd.


Migraine leren begrijpen

Als je last hebt van migraineaanvallen, kun je soms onbegrip ervaren. Stuur deze pagina daarom gerust door aan kennissen of collega’s die het lastig te begrijpen vinden wat migrainehoofdpijn inhoudt. 


Meer over migraine

Meer informatie over migraine kun je vinden op:


Referentie(s):
1. Stovner LJ1, Andree C. Prevalence of headache in Europe: a review for the Eurolight project. J Headache Pain. 2010 Aug;11(4):289-99. doi: 10.1007/s10194-010-0217-0.
Mensen met migraine … aan het werk! Multidisciplinaire evidence-based richtlijn, Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten, december 2013, p. 33;
Volksgezondheidenzorg.info. Migraine – Cijfers & Context – Huidige Situatie Beschikbaar via: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/migraine/cijfers-context/huidige-situatie. Geraadpleegd op 06-08-2019.
2. Charles A. The pathophysiology of migraine: implications for clinical management. Lancet Neurol. 2018 Feb;17(2):174-182. doi: 10.1016/S1474-4422(17)30435-0.
3. http://www.dmkg.de/patienten/antworten-auf-die-wichtigsten-fragen-rund-um-den-kopfschmerz-onlinebroschuere/online_broschuere_migraene.html.

Gerelateerde items

Wellicht ook interessant voor jou

Fases van migraine
Migrainetriggers
Wat is migraine?

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2022 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland