Home Over migraine In gesprek met je zorgverlener | De voorbereiding

Over migraine | In gesprek met je zorgverlener | De voorbereiding

In gesprek met je zorgverlener | De voorbereiding

In gesprek met je zorgverlener | De voorbereiding

Van huisartsen tot neurologen. Leven met migraine betekent dat je van plek naar plek en van gesprek naar gesprek gaat. Waar je bij de één een duidelijk en helder verhaal voorgeschoteld krijgt, loop je bij de ander de deur uit met nog veel meer nieuwe vragen. Het kan ontzettend lastig zijn om een pad te banen door het oerwoud van medische zorg. We helpen je graag met een aantal tips en handvatten om je gesprek over jouw migraine met je zorgverlener zo goed mogelijk voor te bereiden.


1. Neem iemand mee

Twee onthouden samen meer dan één. Het is daarom raadzaam om een vertrouwd persoon mee te nemen naar je afspraken. Een vriend, vriendin, partner of familielid: iemand waarvan je weet dat diegene goed luistert en waar nodig vragen stelt. Neem van te voren samen het gesprek door. Maak duidelijk aan diegene wat je uit het gesprek hoopt te halen en wanneer het gesprek voor jou geslaagd is. Leg diegene uit, als dat nog niet bekend is, hoe jouw migraine er in het dagelijks leven uit ziet en wat jouw migraine triggers zijn. Op deze manier kan die persoon je helpen om belangrijke punten tijdens het gesprek te benoemen. Ook kun je na afloop het gesprek evalueren en de antwoorden van de zorgverlener samen doornemen. Een extra optie is om het gesprek op te nemen, zodat je het later thuis terug kunt luisteren.


2. Breng jouw klachten en migraine aanvallen in kaart

Geen twee mensen zijn hetzelfde. Zo is ook geen persoon met migraine hetzelfde. Jij kent je eigen situatie het beste. Breng jouw migraine dan ook zo goed mogelijk in kaart, bijvoorbeeld in de migraineAPP, zodat je weet waarmee je wel en niet geholpen bent. Want wat doet een neuroloog bij migraine? De neuroloog kijkt naar de persoonlijke situatie van de patiënt en gaat na wat daarbij de best passende oplossing is. Jouw verhaal geeft de neuroloog dus handvatten om te zoeken naar een juiste oplossing, maar het voorbereiden van je verhaal geeft ook rust en zekerheid. Wanneer je alles goed op een rijtje hebt, is de kans kleiner dat je tijdens het gesprek wat vergeet. Dit betekent ook dat er bijvoorbeeld meer tijd is om vragen te stellen.


3. Medicatie? Maak een lijstje

De vraag ‘wat te doen tegen migraine?’ kent niet één duidelijk antwoord. Sommigen kunnen klachten verminderen door te bewegen, te sporten of te rusten. Anderen kunnen hun klachten alleen verminderen met medicatie. Maak je zelf al gebruik van medicatie voordat je een gesprek met een zorgverlener aangaat? Maak dan een lijstje met welke medicijnen je gebruikt, zowel tegen migraine als andere medicatie. Had of heb je last van bijwerkingen? Schrijf deze er dan ook bij. Dit is een goed startpunt om te kijken naar een passende behandeling en de verdere toekomst. Je kunt ook een medicatielijst bijhouden in de migraineAPP.


4. Stel de juiste vragen

Met welke dokter voor migraine, zorgverlener of specialist je ook in gesprek gaat, het belangrijkste is dat je een stap verder komt. Het is daarom ook altijd goed om door te vragen wanneer er oplossingen of mogelijkheden worden aangeboden. Ook kun je van te voren een lijstje maken met een aantal standaard vragen, bijvoorbeeld:

  • Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Kan ik dit combineren met… (andere medicatie)?
  • Is er een proefperiode?
  • Wat zijn de alternatieven?
  • Waarom past dit advies bij mijn situatie?
  • Bij wie kan ik terecht als ik nog vragen heb?
  • Hoe ziet het vervolg eruit? Maken we een nieuwe afspraak?

Sommige ziekenhuizen bieden daarnaast ook de mogelijkheid om vragen vooraf al online in te dienen via een persoonlijke omgeving.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is belangrijk. Het biedt rust en focus tijdens het gesprek. Als jij weet waar je aan toe bent of wat je uit het gesprek wil halen, kun jij meer focussen op het gesprek zelf en de antwoorden die gegeven worden. Tijdens het gesprek staat jouw migraine centraal, jouw meegenomen hulp kent de situatie van jouw migraine en je weet op welke vragen je antwoord wil krijgen. Zo ga jij met zekerheid naar huis en kun je daarna met vertrouwen aan de slag met de geboden hulp.


Op zoek naar een leidraad voor het eerste gesprek met je huisarts of neuroloog? Download hier de gesprekshulp >

Wellicht ook interessant voor jou

Migrainetriggers
Roos Schlikker: “Neurologen willen dat je langskomt”
Wat is migraine?

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland