
Behandelingen
De diagnose migraine wordt vaak door je huisarts vastgesteld op basis van de klachten die je ervaart. Hiervoor gebruikt de arts criteria conform de richtlijnen.1 Wanneer het duidelijk is dat je migraine hebt, kunnen er verschillende soorten medicijnen worden voorgeschreven.
Er bestaan verschillende soorten medicatie voor migraine:
- medicatie voor een acute migraine aanval;
- medicatie om migraine te voorkomen, ook wel preventieve medicatie genoemd.
Acute aanvalsbehandeling
Acute aanvalsbehandeling neem je in zodra de migraineaanval optreedt. Ze zijn bedoeld om de klachten en symptomen van de aanval te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn paracetamol, NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen) en triptanen (bijvoorbeeld sumatriptan).
Preventieve medicatie
Preventieve medicatie kan een migraineaanval voorkomen. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen met migraine die 2 of meer aanvallen per maand hebben en niet goed genoeg reageren op acute aanvalsmedicatie. Preventieve medicijnen zijn middelen uit de groep anti-epileptica (topiramaat en valproïnezuur), antidepressiva (amitriptyline en nortriptyline) en bloeddrukverlagers (zoals metoprolol, candesartan en propranolol). Verder behoren flunarizine, botulinetoxine A (Botox®) en pizotifeen ook tot deze groep2.
CGRP-remmers
Recent is een nieuwe groep medicijnen beschikbaar gekomen die migraine kunnen voorkomen: de zogenaamde monoklonale antilichamen. De monoklonale antilichamen in de injectie blokkeren het stofje CGRP of de receptoren hiervan, waardoor ontstekingsreacties verminderd worden en de bloedvaten in de hersenen minder verwijden. De volgende medicijnen behoren op dit moment tot deze nieuwe groep: erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®).
Omgaan met migraine zonder medicatie
Naast het gebruik van medicijnen zijn er alternatieve methoden of aanpassingen in je manier van leven die kunnen helpen tegen migraine.
Referenties
1. https://ichd-3.org/1-migraine/
2.https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/
Wellicht ook interessant voor jou


Hoe voelt migraine?
Een migraineaanval herken je aan sterk kloppende hoofdpijn, vooral bij de ogen, het voorhoofd en de slapen. Naast hoofdpijn kun je ook last hebben van andere klachten. Aanvallen kunnen gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.4Wat gebeurt er in je lichaam en hersenen?
Het is nog onbekend wat precies de oorzaak is van een migraineaanval. Op dit moment wordt vermoed dat een aanval ontstaat in gebieden in de hersenstam: de verbinding tussen het ruggenmerg en de hersenen.2 Deze gebieden worden geprikkeld door een boodschapperstof, de neurotransmitter. Dit zorgt voor ontstekingsreacties en de typische migrainehoofdpijn. Bij een migraineaanval geeft het lichaam extra veel CGRP (Calcitonin Gene Related-Peptide) vrij. Dit stofje maakt onder andere de bloedvaten in de hersenen wijder en is betrokken bij ontstekingsreacties.2Kunnen triggers je migraine verergeren?
Omdat je gevoelig bent voor migraine, krijg je klachten. Maar naast aanleg, zijn er verschillende situaties die een migraineaanval kunnen uitlokken. Wat jouw hoofdpijn mogelijk triggert is heel persoonlijk. Er is geen standaard lijst met triggers waarin alle mensen met migraine zichzelf herkennen. Waar voor jou misschien stress een uitlokker is, kan dat voor een ander alcohol zijn.Houd een hoofdpijndagboek bij
Een dagboek bijhouden is een handige manier om jouw mogelijke triggers op te sporen. Hierin schrijf je de datum, duur en mogelijke uitlokkers van elke aanval. Op deze manier begrijp je steeds beter wat jouw aanvallen triggert en leer je beter om te gaan met je hoofdpijn.Welke soorten migraine zijn er?
Elke migraineaanval is anders. De duur, hevigheid en klachten kunnen verschillen. Toch kan er een indeling worden gemaakt van verschillende vormen van migrainehoofdpijn.3Migraine met of zonder aura
Bij migraine met aura kun je vlak voor de migraineaanval schitteringen, lichtflitsen en flikkeringen zien. Zo’n aura kan tot 1 uur duren, maar ook 5 minuten. Je kunt ook last krijgen van andere neurologische problemen, bijvoorbeeld een gevoelsstoornis aan één kant van het lichaam, krachtverlies tot aan verlamming of problemen met praten.Episodische of chronische migraine
Van chronische migraine is sprake wanneer er over een periode van 3 maanden minstens 15 hoofdpijndagen per maand zijn, waarvan 8 migraine zijn. Bij minder aanvallen wordt het episodische migraine genoemd.Migraine leren begrijpen
Als je last hebt van migraineaanvallen, kun je soms onbegrip ervaren. Stuur deze pagina daarom gerust door aan kennissen of collega’s die het lastig te begrijpen vinden wat migrainehoofdpijn inhoudt.Meer over migraine
Meer informatie over migraine kun je vinden op:- allesoverhoofdpijn.nl
- hersenstichting.nl
- neurologie.nl
- hoofdpijncentra.nl
- thuisarts.nl
Referentie(s):
1. https://www.nederlandsehoofdpijnvereniging.nl/%20over-nhv/informatie-voor/patienten/%20migraine/#:~:text=Migraine%20is%20%20daarmee%20van%20de,weten%3A%20%20migraine%20is%20zeer%20belastend.%20. Geraadpleegd op 16-01-2023.
2. Charles A. The pathophysiology of migraine: implications for clinical management. Lancet Neurol. 2018 Feb;17(2):174-182. doi: 10.1016/S1474-4422(17)30435-0.
3. http://www.dmkg.de/patienten/antworten-auf-die-wichtigsten-fragen-rund-um-den-kopfschmerz-onlinebroschuere/online_broschuere_migraene.html.
4.https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/migraine/

- Als gedurende drie maanden, op minstens tien dagen per maand, er één of meer van de volgende middelen wordt gebruikt: ergotamine, triptanen, opioïde pijnstillers of combinatiepreparaten van pijnstillers (paracetamol of een NSAID zoals bv. ibuprofen of diclofenac in combinatie met een opioïde pijnstiller of coffeïne).
- Of als op minstens 15 dagen per maand een eenvoudig pijnstiller (paracetamol, NSAID, zoals ibuprofen of diclofenac) wordt gebruikt.
De dosis van de medicatie speelt hierbij geen rol, maar het gaat om het aantal dagen dat de middelen worden ingenomen.2
De schatting is dat ongeveer 1-2% van de totale bevolking lijdt aan MOH.3 Overigens is het niet gezegd dat iedere persoon met migraine die overmatig anti-migraine medicatie of pijnstillers gebruikt MOH ontwikkelt. Het is nog niet bekend wat de reden daarvoor is.4 Het kan moeilijk zijn om te bepalen of er hevigere of meer migraineaanvallen/hoofdpijn plaatsvindt door overmatig medicatiegebruik. Mocht je hier vragen over hebben of twijfelen, dan kun je met jouw behandelend arts contact opnemen.
Bij de meeste mensen verdwijnt de MOH wanneer het overmatig gebruik van pijnmedicatie wordt gestopt.1
Referenties:
1. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia Int J Headache 2018;38:1-211.
2. https://ichd-3.org/8-headache-attributed-to-a-substance-or-its-withdrawal/8-2-medication-overuse-headache-moh/#:~:text=Description%3A,for%20. Geraadpleegd op 13 juni 2022.
3. Chronic migraine: current concepts and ongoing treatments A. NEGRO, M. ROCCHIETTIMARCH, M. FIORILLO, P. MARTELLETTI. 2011; 15: 1401-1420.
4. Diener H-C, Dodick D, Evers S, et al. Pathophysiology, prevention, and treatment of medication overuse headache. Lancet Neurol 2019;18:891-902
Deel artikel: