Home Over migraine Behandelingen

Over migraine | Behandelingen

Behandelingen

Behandelingen

De diagnose migraine wordt vaak door je huisarts vastgesteld op basis van de klachten die je ervaart. Hiervoor gebruikt de arts criteria conform de richtlijnen.1 Wanneer het duidelijk is dat je migraine hebt, kunnen er verschillende soorten medicijnen worden voorgeschreven.

 

Er bestaan verschillende soorten medicatie voor migraine:

  • medicatie voor een acute migraine aanval;
  • medicatie om migraine te voorkomen, ook wel preventieve medicatie genoemd.


Acute aanvalsbehandeling

Acute aanvalsbehandeling neem je in zodra de migraineaanval optreedt. Ze zijn bedoeld om de klachten en symptomen van de aanval te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn paracetamol, NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen) en triptanen (bijvoorbeeld sumatriptan).


Preventieve medicatie

Preventieve medicatie kan een migraineaanval voorkomen. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen met migraine die 2 of meer aanvallen per maand hebben en niet goed genoeg reageren op acute aanvalsmedicatie. Preventieve medicijnen zijn middelen uit de groep anti-epileptica (topiramaat en valproïnezuur), antidepressiva (amitriptyline en nortriptyline) en bloeddrukverlagers (zoals metoprolol, candesartan en propranolol). Verder behoren flunarizine, botulinetoxine A (Botox®) en pizotifeen ook tot deze groep2.


CGRP-remmers

Recent is een nieuwe groep medicijnen beschikbaar gekomen die migraine kunnen voorkomen: de zogenaamde monoklonale antilichamen. De monoklonale antilichamen in de injectie blokkeren het stofje CGRP of de receptoren hiervan, waardoor ontstekingsreacties verminderd worden en de bloedvaten in de hersenen minder verwijden. De volgende medicijnen behoren op dit moment tot deze nieuwe groep: erenumab (Aimovig®), fremanezumab (AJOVY®) en galcanezumab (Emgality®).


Omgaan met migraine zonder medicatie

Naast het gebruik van medicijnen zijn er alternatieve methoden of aanpassingen in je manier van leven die kunnen helpen tegen migraine.


Meer over leven met migraine


Referenties
1. https://ichd-3.org/1-migraine/
2.https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/

Wellicht ook interessant voor jou

Stopdehoofdpijn.nl: “Hoofdpijn, er is vaak wat aan te doen”
Wat is migraine?
Medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH)

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland