Home Leven met migraine Zo leert je kind leven met jouw migraine

Leven met migraine | Gezin en partner

Zo leert je kind leven met jouw migraine

Zo leert je kind leven met jouw migraine

Migraine heb je niet alleen. Net als bij iedere chronische ziekte ervaren ook je gezinsleden, inclusief je kinderen, de gevolgen ervan. Hoe ga je hier als ouder goed mee om? We spreken pedagoog Thyme van den Beuken, onder meer docent pedagogiek bij Fontys Hogescholen. Hij geeft adviezen over hoe je ervoor zorgt dat de impact van je ziekte behapbaar blijft voor je kind. Een veilige omgeving en normalisering van de ziekte zijn hierbij van groot belang. 


Advies 1: Creëer een emotioneel veilige omgeving

Creëer een omgeving voor je kind waarin alle emoties er altijd mogen zijn. Is je kind boos omdat je halverwege een spelletje opeens op bed moet gaan liggen? Maak er ruimte voor. Het is ok dat hij boosheid voelt. Is hij verdrietig omdat het door je migraine niet uitkomt dat er een vriendje komt spelen? Ook goed. Laat hem maar uithuilen en troost hem. Door zijn emoties te erkennen, hoeft hij niets in te houden. Zo leert hij op een gezonde manier omgaan met tegenslagen én geluk. Als ouder heb je hierin ook een enorme voorbeeldrol. Want als jij je emoties goed kunt reguleren, dan leer je dat indirect ook aan je kind. Wees dus eerlijk wanneer het niet goed met je gaat. Laat het zien als de zoveelste migraineaanval in een maand je verdriet doet. En toon het ook als het weer goed met je gaat. Durf je kwetsbaarheid te laten zien.


Advies 2: Maak het bespreekbaar

Hoe oud je kind ook is, maak je migraine bespreekbaar. Juist op momenten dat je geen last hebt. Vertel wat je voelt als je een aanval krijgt. Bespreek samen wat het met jullie doet en vooral dat het er – hoe vervelend ook - bij hoort. Je kunt er zelfs een grapje over maken. Als jij laat zien dat je het geaccepteerd hebt, normaliseer je het en wordt het niet iets groots. Pas wel op dat je bij een jong kind, tot een jaar of acht, niet in abstracte bewoordingen praat. Begrippen als ‘chronische ziekte’ kunnen zij nog niet plaatsen, met als gevolg dat ze er juist angstig van worden. Houd de gesprekken daarom eenvoudig. Een wat ouder kind, vanaf een jaar of acht, kun je meer uitleggen. Zij hebben dat ook nodig, omdat het gevaar dreigt dat ze gaan denken dat het hun schuld is. Maak heel expliciet dat de migraine bij jou hoort en niet door hem komt.


Advies 3: Stem goed af op je partner

Bespreek regelmatig samen met je partner wat de ziekte voor jullie beiden betekent. Staan jullie er hetzelfde in? Is je migraine geaccepteerd in jullie relatie? Maak afspraken over hoe de ander bijspringt als jij een aanval krijgt. En zorg ervoor dat jullie je kind hetzelfde, heldere verhaal vertellen over de migraine. Hebben jullie hulp nodig bij de omgang met je ziekte in jullie relatie? Bespreek het met je huisarts.


Advies 4: Zorg voor een vangnet

Een buurman of buurvrouw, opa’s en oma’s of ouders van vriendjes. Zorg ervoor dat er een vangnet om je kind heen is, dat hem opvangt als jij of je eventuele partner dat niet kunnen. Zo’n sociaal vangnet is heel belangrijk. Want als je kind zich totaal overgeleverd voelt aan zichzelf, dan kan dat heel schadelijk zijn. Heb je het gevoel dat je op niemand in je directe omgeving kunt terugvallen? Vraag hulp! Je netwerk reikt verder dan familie en vrienden. Betrek je huisarts erbij, informeer de opvang, gastouder of school, of neem contact op met de GGD. Mensen willen je heel graag helpen, als ze maar weten wat je situatie is. En daarvoor is het belangrijk dat jij je kwetsbaar opstelt en deelt wat er speelt. Spannend misschien, maar wel noodzakelijk voor je kind.


Advies 5: Geef je kind handvatten

Nog een manier om migraine te normaliseren: verzin samen met je kind een ritueel voor als jij een aanval krijgt. Zo weet hij wat hij kan doen en voorkom je dat hij machteloos moet toekijken hoe jij pijn hebt. Je geeft hem handvatten. Vertel allereerst hoe hij de signalen herkent als jij een aanval krijgt of spreek een codewoord af. Bedenk samen wat je kind vervolgens kan doen. Afhankelijk van de leeftijd kan hij bijvoorbeeld een glaasje water voor je halen en dan rustig een puzzel gaan doen. Of zelf de iPad pakken en een spelletje aanzetten. Zo’n ritueel introduceren zal niet in één keer lukken, maar werpt uiteindelijk zijn vruchten af.


Maak jij je zorgen om de opvoeding van je kind? Neem contact op met je huisarts. Zij kunnen je steun bieden en eventueel in contact brengen met de juiste professionals. 

 

Thyme van den Beuken is naast docent Pedagogiek ook oprichter van het platform Pedagogisch Verantwoord, dat verschillende visies en wetenschappelijke kennis achter opvoeding toegankelijker wil maken.

Wellicht ook interessant voor jou

Gezinsleven met migraine
De visie van kinderen op een chronische ziekte binnen het gezinsleven
De realiteit van het opvoeden van kinderen als je migraine hebt

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland