Home Leven met migraine Vragen aan een bedrijfsarts

Leven met migraine | Migraine en werk

Vragen aan een bedrijfsarts

Vragen aan een bedrijfsarts

Werk & Migraine – Een bedrijfsarts aan het woord

Werk en migraine zijn sterk met elkaar verbonden. Wie regelmatig last heeft van migraine, weet dat werk invloed heeft op migraine en andersom. Leven met migraine betekent dat je ooit voor lastige dilemma's komt te staan. Vertel je jouw werkgever over je migraine? Ben je daartoe verplicht? En hoe kan een werkgever jou helpen?


Met #indeaanval willen wij jou helpen deze vragen te beantwoorden. Daarom interviewden we Jurriaan Blekemolen. Hij is bedrijfsarts en helpt mensen met migraine bij al hun vraagstukken over migraine en werk. Bovendien maakt hij samen met werkgevers een plan van aanpak om het aantal aanvallen te verminderen. Het beste voor jouzelf en voor de werkgever!


Ben je verplicht om bij je werkgever te melden dat je migraine hebt?

Nee, stelt Blekemolen. Als je op sollicitatiegesprek gaat, hoef je jouw potentieel nieuwe werkgever niet in te lichten over je migraine. De werkgever mag daar ook niet naar vragen, aldus Blekemolen. Ook als je je ziek meldt, hoef je niet aan je werkgever uit te leggen waarom. Toch kan het voor beide partijen lonen om te praten over je migraine. ‘Als jouw migraine invloed heeft op je functioneren, is het slim om aan te geven wat jouw beperkingen zijn’, stelt Blekemolen. Daarmee creëer je begrip bij je werkgever en komen jullie sneller tot een passende oplossing.


Hoe en wanneer kun je migraine het beste bespreken met je werkgever, collega’s of manager?

Blekemolen raadt je aan om daar niet te lang mee te wachten. Vind je het lastig om over je migraine te beginnen tegen je werkgever, collega’s of manager? Ga dan langs bij de bedrijfsarts. ‘In het ideale geval maakt iemand met migraine eerst een afspraak bij mij als bedrijfsarts. Dan kijken we samen naar het plaatje van jouw ziekte. Hoe vaak heb je aanvallen? Wat zijn factoren die daar invloed op hebben? En hoe kunnen we die met jouw werkgever bespreken en aanpakken? Samen maken we een plan om de impact van jouw migraine zo laag mogelijk te houden’, aldus Blekemolen. 


Hoe kun je als persoon met migraine omgaan met weerstand vanuit je werk bij afwezigheid? Welke rechten of plichten heb je daarbij?

Als je langere tijd afwezig bent, kom je in een verzuimsituatie terecht. Volgens Blekemolen ben je in Nederland dan uitstekend beschermd. Toch kan je werkgever vervelend reageren op afwezigheid door migraine. In dat geval kan een bedrijfsarts ondersteuning bieden. ‘Wij zijn de enige medische specialisten die rechtstreeks verbonden zijn met de werkgever. Het is daarom logisch dat we gaan kijken hoe we de situatie voor beide partijen kunnen verbeteren’, aldus Blekemolen. 


Alhoewel je niet verplicht bent een afspraak te maken bij de bedrijfsarts, is het goed om te onthouden dat je er recht op hebt. Dat is in 2017 namelijk zo in de Arbowet vastgelegd. Een positieve verandering, vindt Blekemolen: ‘Het belangrijkste is dat mensen weten dat ze bij mij terecht kunnen. Dat we samen met de werkgever goede resultaten kunnen boeken. De ziekte raak je niet kwijt, maar je kunt er wel optimaal mee omgaan.’


Hoe kan een werkgever het beste omgaan met afwezigheid van werknemers door migraine? Welke rechten of plichten heeft hij of zij daarbij?

Je werkgever is verplicht jou te attenderen op de bedrijfsarts. Wat de bedrijfsarts uiteindelijk voor je kan doen, valt of staat met bereidheid en intentie. Vanuit jou én je werkgever. ‘Migraine is een chronische ziekte, daar doe je niets aan. Maar hoe je ermee omgaat, ook als werkgever, daar kun je wel wat aan doen. Een werkgever moet daar dus ook voor openstaan. Wat kan hij veranderen? Hoe kan hij meewerken aan het optimale plaatje? Zo creëren we een situatie die ook voor de werkgever het meeste oplevert’, aldus Blekemolen.


Een werkgever kan op verschillende manieren meewerken aan het plan van aanpak. Jouw triggers spelen daarbij een belangrijke rol. Weet je nog niet precies wat deze zijn? Houd dan een migrainedagboek bij, bijvoorbeeld in de migraineAPP. Wakkeren fel licht of harde geluiden bijvoorbeeld een migraineaanval aan? Dan kan je werkgever kijken naar andere verlichting of een andere werkplek. Leiden lange vergaderingen soms tot een aanval? Dan kan je met je werkgever kijken welke vergaderingen je kan verschuiven of skippen. Als jullie op die manier samen het aantal aanvallen kunnen verminderen, profiteren jullie daar allebei van.


Soms zijn werkgevers bang voor productiviteitsverlies van werknemers met migraine. Niet nodig, volgens Blekemolen: ‘Uit loyaliteit en een bepaald schuldgevoel doen mensen met migraine er vaak alles aan om de schade zoveel mogelijk te beperken. De bedrijfsarts heeft daarin een cruciale rol. Samen met de werkgever kunnen we namelijk tot een passend plan van aanpak komen, een win-winsituatie voor iedereen.’ 


Wat kan een bedrijfsarts betekenen voor iemand met migraine?

Volgens Blekemolen zou iedereen met migraine en werkgerelateerde vragen of problemen een afspraak bij de bedrijfsarts moeten maken. Die helpt je namelijk je migraine te bespreken met je werkgever, maar kijkt bijvoorbeeld ook hoe je jouw werk kunt aanpassen om het aantal aanvallen te verminderen of eventuele behandelingen kunt starten. Daarom zouden andere medische specialisten mensen met migraine ook wat vaker naar hun bedrijfsarts moeten doorsturen, vindt Blekemolen. Een bedrijfsarts kan je met dat soort vragen beter helpen dan bijvoorbeeld een neuroloog.


Heb je tips of praktische voorbeelden van oplossingen die andere mensen gevonden hebben met hun werkgever?

Blekemolen heeft één belangrijke tip: betrek je bedrijfsarts proactief bij alle vraagstukken over migraine en werk. Zo heeft hij enige tijd geleden een officier van justitie geholpen: ‘Zij had gemiddeld acht aanvallen per maand, waarbij met name de zittingen haar zwaar vielen. Met het openbare ministerie spraken we daarom af het aantal zittingen te verminderen. Ook ging ze haar week zo structureren dat ze meer tijd had om te herstellen. Deze veranderingen leidden ertoe dat ze van acht naar vier aanvallen in de maand ging. Door haar werk aan te passen, heeft ze dus een enorm resultaat geboekt.’ 

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland