Home Leven met migraine Voorbereid op reis | Jouw medicijnpaspoort

Leven met migraine | Vrije tijd en reizen

Voorbereid op reis | Jouw medicijnpaspoort

Voorbereid op reis | Jouw medicijnpaspoort

Neem je migraine medicatie mee op vakantie

Een welverdiende vakantie hoort een periode van rust en ontspanning te zijn. Deze periode gaat in de voorbereiding soms gepaard met stress, zoals koffers inpakken, het inchecken van je vlucht en natuurlijk de reis naar het vliegveld. Ga dan ook goed voorbereid op reis zodat je eventuele stress kunt voorkomen. Ontdek al enkele tips en tricks uit onze blog. In dit artikel duiken we iets dieper in het meenemen van je medicatie op reis. 


Wat neem ik mee? 

Je koffers zijn gepakt en je vlucht ingecheckt. Vergeten we dan nog iets? Op vakantie gaan met migraine vereist net wat meer voorbereiding en planning. Want waar laat je je migraine medicatie? Hoe zorg je ervoor dat je deze zonder gedoe mee mag nemen in het vliegtuig? En hoe maak je in het buitenland duidelijk wat je nodig hebt aan medicatie? Het meenemen van een medische verklaring en een medicijnpaspoort kan uitkomst bieden. We leggen je uit wat het verschil is en vertellen je meer over de voordelen van het meebrengen van een medicijnpaspoort.


Medische verklaring

Voor medicatie die onder de opiumwet valt, zoals zware pijnstillers, is een medische verklaring nodig als je gaat reizen. Via deze link vind je een overzicht van de medicatie die onder de Opiumwet vallen. Migraine medicatie valt niet onder de opiumwet, dus een medische verklaring is niet nodig. Wel is het handig om bij het reizen een medicijnpaspoort mee te nemen waar je medicatie op staat.


Medicijnpaspoort

Een medicijnpaspoort is geen vervanging voor een medische verklaring. Het is namelijk geen geldig reisdocument. Wel is dit document handig wanneer je in het buitenland medische hulp of medicatie nodig hebt. In het paspoort staat welke medicijnen je gebruikt voor je migraine en waar je eventueel overgevoelig voor bent. Wanneer je in het buitenland een arts of apotheek bezoekt, kan dit paspoort dus een handig hulpmiddel zijn. 


Waarom is een medicijnpaspoort handig? 

Het kan natuurlijk gebeuren dat je op vakantie of tijdens je reis je migraine medicatie kwijt raakt. Tijd voor een bezoekje aan de plaatselijke apotheek. Maar wat was ook alweer die ontzettend lange naam of het stofje van je medicijn? Het kan lastig zijn om bij een apotheek in het buitenland duidelijk te maken wat je nodig hebt. En in het geval van een migraine kan het ook erg lastig en stressvol zijn om uitleg te geven over je klachten. 


Een medicijnpaspoort is dan erg handig. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt of hoe het stofje heet dat in het medicijn zit. De namen van de stoffen hebben namelijk ook een internationale benaming. Zo weet elke arts of apotheek precies wat jij nodig hebt en dat je last hebt van migraine aanvallen. En zo hoef jij niet met handen en voeten duidelijk te maken waar je last van hebt. Een medicijnpaspoort is aan te vragen bij jouw lokale huisarts of apotheek.


Gekoelde medicatie meenemen

Sommige migraine medicatie moet gekoeld bewaard en meegenomen worden. Het is dan verstandig om een koeltas mee te nemen. Bij sommige vliegvelden worden losse koelelementen niet toegestaan omdat de inhoud hiervan vloeistof is. Het is dan raadzaam om een koeletui te kopen. Deze zijn speciaal gemaakt voor reizen en bevatten een gel die het etui koel houdt gedurende de reis. Check vooraf altijd bij je het vliegveld wat er wel en niet is toegestaan. 


Het is toegestaan om op doktersrecept meer dan 100 ml aan medicatie mee te nemen in het vliegtuig. Het is verstandig om het doktersrecept ook in het engels te laten uitschrijven zodat je ook in het buitenland altijd kunt aantonen dat je je migraine medicatie mag meenemen. 


Extra tips voor het meenemen van je medicatie

Naast het aanvragen van deze handige documenten hebben we nog een aantal tips voor het meenemen van je medicatie op reis:

  • Maak een voorraad. Vraag je arts of het mogelijk is om een bepaalde hoeveelheid medicatie voor je migraine mee te nemen op je vakantie. Zeker tijdens een migraineaanval wil je niet teveel tijd en energie kwijt zijn met uitleggen wat je nodig hebt. 
  • Controleer ook wat de regels van het vliegveld en je vakantiebestemming zijn. 
  • Neem ook medicatie mee in je handbagage. Het kan zijn dat je onderweg last krijgt van migraine of dat je je ruimbagage kwijt raakt. Het is dan raadzaam om voldoende medicatie bij je te hebben. 
  • Bij alles geldt: twijfel je? Vraag dan je arts om advies!


De laatste tip: geniet!

Een goede voorbereiding, is het halve werk. Je vakantie hoeft niet in de soep te lopen door je migraine. Plan op tijd zodat je op vakantie kunt genieten van de leuke dingen: de omgeving, het heerlijke weer, de fantastische cultuur en natuurlijk de gezelligheid met je reispartners. Wij wensen je alvast een hele fijne vakantie!

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

┬ę Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland