
Voeding en migraine
In je dagelijkse leven lukt het je misschien niet altijd om regelmatig en gezond te eten. Zo grijp je bij weinig tijd sneller naar fastfood als patat, een hamburger of pizza. Maar voeding kan van invloed zijn op je migraine.
Mogelijke migrainetriggers in voeding
In de basis is aanleg of gevoeligheid voor migraine nodig om een migraineaanval te krijgen. Toch lijken er triggers te bestaan die de migraine verergeren. Dit kunnen ook bepaalde toevoegingen in voeding of drankjes zijn.1 Benieuwd of voedingsmiddelen een migrainetrigger zijn voor jou? Houd dit bij in een migrainedagboek en kom erachter!
Algemene tips voor gezond eten
Ben je niet tevreden over je voedingspatroon? Pas onderstaande voedingstips toe:
- Eet regelmatig en zorg voor variatie in je voeding, zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Vermijd producten met veel toegevoegde stoffen, zoals kant-en-klare en voorverpakte voedingsmiddelen. Daarin zit namelijk vaak een berg aan geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen.
- Drink minimaal 1,5 liter per dag. Het liefst water of ongezoete kruiden- of fruitthee. Vermijd drankjes met veel suiker.
- Vermijd alcohol, dit zorgt voor verwijde bloedvaten. Dit kan migraine opwekken.
Zorg voor ritme in je eetpatroon
Door regelmatig te eten voorzie jij je hersenen continu van energie. Doe je dit niet, dan raken de hersenen in de stress.2 Wil je meer ritme in jouw eetpatroon? Denk dan goed na over de verschillende eetmomenten per dag en reserveer genoeg tijd voor elke maaltijd. Op die manier ben je bewust bezig met eten.
Een paar tips voor het aanbrengen van structuur:
- Begin je dag altijd met een gezond ontbijt. Heb je ‘s ochtends moeite met ontbijten? Ga dan voor vers fruit of yoghurt.
- Lunch in alle rust om 12.00 uur. Je voorziet jouw lichaam van energie en tegelijkertijd kan het ook een moment van ontspanning zijn.
- Eet ‘s avonds lichte maaltijden en voordat je gaat slapen een paar uur niks meer. Op die manier hebben je maag en darmen genoeg tijd om het eten te verteren.
- Eet gezonde tussendoortjes, zoals vers fruit, yoghurt of een notenmix. Ook een wortel, een komkommer en lichte soepjes zijn voorbeelden van gezonde tussendoortjes. Vermijd in ieder geval chocolade- of mueslirepen.
Referenties
1. De Marchis ML et al. Crit Rev Food Sci Nutr 2018 Mar 8:1–13. doi: 10.1080/10408398.2018.1450215.
Finocchi et al. Food as trigger and aggravating factor of migraine. Neurol Sci. 2012 May;33 Suppl 1:S77-80. doi: 10.1007/s10072-012-1046-5.
Diamond et al. Diet and headache. Is there a link? Postgrad Med. 1986 Mar;79(4):279-86.
Tai et al. Dietary trigger factors of migraine and tension-type headache in a South East Asian country. J Pain Res. 2018 Jun 28;11:1255-1261. doi: 10.2147/JPR.S158151. eCollection 2018.
Rist et al. Dietary patterns according to headache and migraine status: A cross-sectional study. Cephalalgia. 2015 Aug; 35(9): 767–775.
2. Zaeem et al. Headaches: a Review of the Role of Dietary Factors. Curr Neurol Neurosci Rep. 2016 Nov;16(11):101. Cevoli et al. Energy Metabolism Impairment in Migraine. Curr Med Chem. 2018 Jun 22. doi: 10.2174/0929867325666180622154411
Deel artikel: