Home Leven met migraine Vakantievoorbereidingen

Leven met migraine | Vrije tijd en reizen

Vakantievoorbereidingen

Vakantievoorbereidingen

De meeste mensen kijken uit naar een periode van rust en ontspanning als ze op vakantie gaan. Dit ervaar jij soms misschien anders. Een migraineaanval kan soms juist opspelen bij ontspanning na een periode van stress.1 Daarnaast kunnen reizen en veranderingen in voeding effect hebben op je migraine. Om zo voorbereid én ontspannen mogelijk je vakantie in te gaan, geven we je een aantal handige tips.


Mogelijke triggers voor migraineaanvallen op vakantie

 • Stress tijdens de heen- en terugreis
 • Veranderingen in luchtdruk
 • Tijdsveranderingen
 • Veranderingen in eetgewoonten
 • Temperatuurverschillen
 • Geluidsoverlast tijdens de vlucht of op straat
 • Sterke geuren
 • Veranderingen in lichtintensiteit
 • Slaapgebrek


Dit is natuurlijk voor iedereen anders, aangezien er geen eenduidige en duidelijke oorzaak is van migraine. Maar wat we over het algemeen wel weten is dat de kans op een migraineaanval groter is wanneer meerdere factoren samenkomen. Het kan op vakantie moeilijk zijn om dit soort factoren te vermijden. Overleg daarom voor je op vakantie gaat met je arts. Samen beslissen jullie of je preventieve medicijnen of acute aanvalsmedicatie meeneemt. Vergeet niet om een medicatiepaspoort mee te nemen.


Vermijd vakantiestress

Stress op vakantie kan van invloed zijn op je migraine. Misschien voldoet je vakantie niet helemaal aan je verwachtingen, waardoor je minder ontspannen bent. Probeer flexibel te blijven. Stel jezelf bijvoorbeeld niet als doel om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bekijken. Neem juist ook tijd voor niets doen. Luister naar muziek, lees een boek of geniet van een wandeling. Maak tijd vrij voor de dingen die je graag doet, maar waar je in het dagelijks leven niet altijd aan toekomt. Zorg daarnaast dat je een accommodatie boekt waar een ruimte is om je terug te kunnen trekken tijdens een migraineaanval. Reis je niet alleen? Bespreek van tevoren met medereizigers wat je nodig hebt bij een migraineaanval.


Kies een geschikte vakantiebestemming

Bij iedereen past een andere soort vakantiebestemming. Ben je gevoelig voor hitte of kou? Ga dan voor een plek met milde temperaturen. Daarnaast is het slim om een makkelijk bereikbare plek en een bestemming met genoeg ontspanningsactiviteiten te kiezen. Zo kom je voldoende tot rust tijdens je vakantie.


Creëer een dagelijkse routine

Heb je te maken met tijdsverschil op je vakantiebestemming? Dan zal je lichaam zich even moeten aanpassen naar een nieuw dag- en nachtritme. Wat daarbij helpt is vasthouden aan een normale dagelijkse routine met voldoende slaap en regelmaat.


Inpaklijst (hand)bagage

De volgende items mogen niet ontbreken in je (hand)bagage:

 • Zonnebril en een hoofddeksel: zeker als je gevoelig bent voor licht zijn dit absolute vakantie-essentials.
 • Oordoppen en een slaapmasker: oordoppen die je ook ’s nachts kunt gebruiken zijn ideaal, zodat je ook met lawaai een goede nachtrust hebt.
 • Eten en drinken: zorg dat je altijd een paar snacks en veel water op zak hebt. Zo voorkom je uitdroging en schommelingen in je bloedsuiker. Ook tijdens uitstapjes op je vakantie.
 • Noodmedicatie: zorg dat je je migrainemedicatie altijd binnen handbereik hebt, zoals tijdens een vlucht in je handbagage. Zo kan je onmiddellijk reageren bij de eerste signalen van een migraineaanval.


Referenties:
1. Diener HC. Migräne. 3. überarb. Auflage,Georg Thieme Verlag, Stuttgart 2002, 20. Lipton et al. Reduction in perceived stress as a migraine trigger: testing the “let-down headache” hypothesis. Neurology. 2014 Apr 22;82(16):1395-401. doi: 10.1212/WNL.0000000000000332. Epub 2014 Mar 26.

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland