Home Leven met migraine Migraine en de kerstdagen

Leven met migraine | Gezondheid en psyche

Migraine en de kerstdagen

Migraine en de kerstdagen

December is de maand van feestdagen vol gezelligheid…maar het is natuurlijk pas écht gezellig als de hoofdpijn en/of migraine wegblijven. Eerlijk is eerlijk, in tegenstelling tot wat het kerstverhaal vertelt, geloof ik als iemand met migraine niet in wonderen. Toch zijn er misschien wat lichtpuntjes te vinden: ik vroeg lotgenoten hun beste tips en adviezen voor de donkere dagen voor kerst te delen. 


Een feestelijk etentje hoeft bijvoorbeeld niet altijd tot in de late uurtjes te duren. Zo geniet Leen van kerstlunches in plaats van kerstdiners. Leen: “Voor mij is laat naar bed gaan een trigger, net als alcohol. Daarom eten we ’s middags samen en ik neem een alcoholvrije cocktail mee. Op Nieuwjaarsdag doen we hetzelfde. Een gezellige en fijne oplossing.” Karina vult aan: “Heb je een drukke agenda in december? Zorg voor een goede planning en overzicht voor jezelf. Doe je inkopen op tijd, zodat je drukte vermijdt. Verder vermijd ik geurkaarsen, lawaai, flikkerende lichtjes en alcohol. En ik probeer voldoende te slapen en ik drink veel water.” 


Naast praktische tips blijft goede communicatie een belangrijk punt. Soms is het lastig te verwoorden wat je wilt zeggen, maar het is het proberen waard. Natacha: “Vertel aan familie en vrienden dat het nu eenmaal kan gebeuren dat je wegens migraine moet afzeggen. Dat haalt de druk van de ketel. En probeer niet allerlei feestjes of afspraken vlak achter elkaar te plannen. Als je dan ook nog zorgt dat je persoonlijke ‘reddingsmand’ is gevuld met medicatie, koelelementen of wat je maar graag bij de hand hebt, dan ben je in elk geval goed voorbereid. Party on!” Ook Grietje benadrukt helderheid én denken in oplossingen: “Spreek af dat je ervan uitgaat dat je erbij bent, maar geen nood als het niet lukt. Dan plan je toch gewoon op een andere dag iets leuks? Zo doen wij het al jaren en we hebben hierdoor al veel leuke dingen gedaan, zoals een wandeling over een blote-voetenpad en een online muziekbingo. Leuke momenten hóeven niet per se op die feestdagen te zijn, het gaat erom dat je samen bent - dáár houd je leuke herinneringen aan over.” Dat is een mooie gedachte vindt ook Petra, die vooral zichzelf zo nu en dan toespreekt. “Ik maak de feestdagen vooral niet groter dan ze zijn. Ik heb er zo gezegd geen aanvallen voor over. Het zijn een paar dagen van een heel jaar. Ik probeer zo min mogelijk verplichtingen te hebben en alles klein te houden.”


En voor wie al weet dat de migraine hoe dan ook om de hoek komt kijken, vergeet dan zéker deze laatste tip van Marius niet: “Zorg dat je voldoende medicatie op voorraad hebt. In vakantieperiodes zijn dokterspraktijken soms gesloten. Via een vervanger medicijnen aanvragen is soms lastig, dus als je dat kunt voorkomen scheelt dat weer wat gedoe.”

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland