Home Leven met migraine Lockdown en migraine | De voor- en nadelen

Leven met migraine | Gezondheid en psyche

Lockdown en migraine | De voor- en nadelen

Lockdown en migraine | De voor- en nadelen

Versoepelingen. Extra maatregelen. Opnieuw versoepelingen. De prikkels blijven komen. Waar de één ontzettend blij is met de lossere regels, is de ander nerveus om weer op pad te gaan. Want hoe zal het voelen om weer in een drukke kroeg te staan of een verjaardag te vieren? En wat als er na de zomer opnieuw extra maatregelen komen? De prikkels voor, tijdens en na een lockdown zullen onvermijdelijk toenemen. Een nieuwe lockdown zou dus ook een mogelijke migraine oorzaak kunnen zijn. We vertellen je meer over hoe je je hierop voor kunt bereiden.


De voordelen van een lockdown

De lockdown was een tijd vol met prikkels. Zo was er meer onzekerheid over werk, was het gezin vaker thuis en was de gehele situatie rondom COVID-19 erg onzeker. Maar er waren zeker ook voordelen. Vooral voor patiënten met migraine. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een onderzoek uitgevoerd onder verschillende migrainepatiënten. Tijdens de eerste lockdown hebben zij vastgesteld dat het aantal migrainedagen onder deze patiënten gemiddeld minder was dan de maand daarvoor. Het positieve effect zou het resultaat kunnen zijn van de combinatie van thuiswerken, minder sociale activiteiten en het zelf kunnen indelen van de tijd. Nu, ruim anderhalf jaar later, zijn we hard op weg naar het ‘nieuwe-oude normaal’ en zijn er steeds meer versoepelingen. Maar hoe ga je hier als migrainepatient mee om? En hoe kun je migraine voorkomen en de gevolgen van een migraine oorzaak beperken?


Meer versoepelingen betekent meer migraine triggers

Uitnodigingen voor verjaardagen, dagjes weg met de kinderen, een etentje met een oude jeugdvriendin. Misschien heb je zelf al een aantal uitnodigingen gekregen voor activiteiten die een migraine oorzaak zouden kunnen zijn. Natuurlijk ontzettend leuk, want we mogen weer sociale dingen doen. Maar hoe kun je migraine voorkomen? Want als er meer sociale activiteiten plaatsvinden, zou je ook mogelijk meer migraine triggers tegenkomen. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op de komende versoepelingen. We geven je een aantal tips.


Migraine voorkomen: neem voldoende rust

De belangrijkste tip van allemaal: neem voldoende rust. In de publicatie van het LUMC staat dat men vermoed dat de combinatie van thuiswerken, minder sociale activiteiten en het zelf kunnen indelen van de tijd de impact van migraine kan verkleinen. In de praktijk kun je hier rekening mee houden door voldoende rust te nemen. Heb je een verjaardagsfeestje? Neem dan bijvoorbeeld voldoende tijd om tot rust te komen ervoor en erna door niet je agenda bomvol te stoppen met afspraken. Dit betekent dat je misschien af en toe ‘nee’ moet zeggen als het teveel wordt. Zo kun je migraine voorkomen voordat je migraine triggers tegenkomt. Het is natuurlijk nooit een zekerheid, want de een reageert heftiger op een migraine oorzaak dan de ander, maar het is goed om jezelf de tijd te geven.


Is een nieuwe lockdown een migraine oorzaak?

Dat zou zeker kunnen. Is stress en onzekerheid een migraine trigger voor jou? Zorg dan dat je je goed voorbereid op een nieuwe lockdown. Het is namelijk niet ondenkbaar dat dit weer plaats zal vinden. Bedenk wat je de afgelopen periode hebt gedaan om de lockdown als een migraine oorzaak te vermijden of om migraine triggers te beperken. Haal ervaringen en tips uit vorige periodes en schrijf ze op. Het belangrijkste is om te achterhalen wat voor jou werkt.


Wennen aan de nieuwe wereld

Het ‘nieuwe-oude’ normaal, dat is gewoon even wennen. Voor iedereen, dus ook voor jou. Het is een vreemde situatie met veel onzekerheid. Morgen kan er totaal anders uitzien dan vandaag. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en in kunt spelen op mogelijke migraine triggers. Zo ben jij altijd voorbereid, wat er ook gebeurt.


Dit artikel is geplaatst tijdens de Covid-19 pandemie

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland