Home Leven met migraine #indeaanval: Migraine & Werk, feiten en fabels

Leven met migraine | Migraine en werk

#indeaanval: Migraine & Werk, feiten en fabels

#indeaanval: Migraine & Werk, feiten en fabels

Werk & Migraine – Feit of fabel?

Migraine heeft impact op alle aspecten van het dagelijkse leven. Thuis, maar ook op je werk. Hoe ga je daarmee om? Kun je een carrière combineren met migraine? En (hoe) praat je daarover met je werkgever?

 

Met #indeaanval willen wij jou helpen deze vragen te beantwoorden. Je staat er namelijk niet alleen voor: meer dan twee miljoen Nederlanders leven met migraine. Inzicht in hoe anderen omgaan met migraine in relatie tot werk, kan jou hopelijk verder helpen. We hebben daarom een aantal polls met stellingen over werk en migraine uitgezet. De uitslagen daarvan vind je hieronder, inclusief migraine tips van een aantal ervaringsdeskundigen en een bedrijfsarts.



Stelling 1: Een carrière en de zorg voor jezelf en gezin is met migraine niet te combineren

Bijna dertig procent bestempelde deze stelling als een feit, iets meer dan zeventig procent als een fabel. Alex Schonewille, ervaringsdeskundige en werkcoach bij Hoofdpijn.net, behoort tot die laatste groep. Migraine combineren met een gezin en werk is mogelijk, maar wel moeilijk. De klachten zijn namelijk grillig, wat kan leiden tot onbegrip. Schonewille benadrukt daarom het belang van sociale steun. Thuis én op het werk.

 

Bedrijfsarts Jurriaan Blekemolen gelooft ook dat leven met migraine kan worden gecombineerd met een carrière en een gezin. Hij erkent wel dat veel mensen het moeilijk vinden om een goede balans te houden. Wat als je de balans kwijt bent? ‘Dan moet je gaan kijken wat je kunt ondernemen om die balans te verbeteren, thuis en op het werk’, aldus Blekemolen. Meer tips en tricks om grip te krijgen op jouw migraine vind je in de migraineAPP.

 

Ervaringsdeskundige Evy Gruyaert, bekend van de Vlaamse tv en de app “Hardlopen met Evy”, stelt dat een gezin het nog moeilijker maakt om je energiebalans goed te managen. Zij benadrukt daarom het belang van acceptatie en duidelijke afspraken met de directe omgeving: ‘Ik zal er niet van genezen, het gaat nooit weg. Maar ik kan ermee leven. Ik kan ermee omgaan en daarmee anderen ook.’




Stelling 2: Mensen met chronische migraine kunnen geen carrière maken

Slechts 1 op de 6 personen benoemde dit als feit, de grote meerderheid vindt dit een fabel. Volgens Blekemolen is het mogelijk om carrière te maken met chronische migraine, mits je jouw omgeving hierin betrekt. Zo speelt de werkgever een belangrijke rol: ‘Als die erkenning en ruimte biedt, heb je al veel gewonnen’, aldus Blekemolen.

 

Schonewille benadrukt ook het belang van erkenning van de werkgever. Zijn migraine tip: geef duidelijk aan wat jij nodig hebt om te kunnen functioneren en om triggers van migraine te beperken. Als jij open bent over je migraine, weet jouw werkgever hoe hij of zij je kan ondersteunen. Bovendien creëert openheid meer begrip bij je collega’s, waardoor jij je minder schuldig voelt als je een aanval hebt.

 

Een carrière brengt natuurlijk extra stress en druk met zich mee. Op zich niet erg, volgens Blekemolen. Pas als er situaties ontstaan die te veel van je vragen moet je aan de bel trekken. Bespreek bijvoorbeeld met je werkgever wat jullie kunnen doen om deze situaties te voorkomen.




Stelling 3: Je kunt beter niet eerlijk zijn over je migraine op het werk

Bijna een kwart markeerde deze stelling als een feit. Begrijpelijk, volgens Blekemolen, maar hij raadt wel aan om je migraineklachten met je werkgever te bespreken. Dat kan bijvoorbeeld via de bedrijfsarts: ‘Het is mooi als je die stap kan ondersteunen en het gezamenlijk kunt doen. Dat je kan zeggen ‘laten we met elkaar kijken hoe we een plan gaan maken’’, aldus Blekemolen.

 

Het juiste moment is daarbij afhankelijk van hoe ver iemand is in het acceptatieproces. Iemand die zijn of haar migraine volledig heeft geaccepteerd, bespreekt dat gemakkelijker met de werkgever dan iemand die nog in het begin van dat proces zit. Schonewille raadt in ieder geval aan om eenmalig het gesprek aan te gaan. Als je bij de ene collega flink bent en bij de ander jezelf laat gaan, kan dat verwarring veroorzaken.

 

Ben je verplicht om migraine met je werkgever te bespreken? ‘Nee’, zegt Gruyaert, ‘ik zeg het wanneer ik er klaar voor ben. Je gaat eerst door een persoonlijk proces.’ Ben jij nog niet zo ver, maar beïnvloedt migraine wel je functioneren? Ga dan op spreekuur bij de bedrijfsarts, zegt Blekemolen, en maak samen een plan om de werkgever te betrekken.


Wellicht ook interessant voor jou

Migraine & Werk
#indeaanval: Migraine & Mentale gezondheid, feiten en fabels
#indeaanval: Migraine & Beweging, feiten en fabels

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland