
#indeaanval: Migraine & Werk, feiten en fabels
Werk & Migraine – Feit of fabel?
Migraine heeft impact op alle aspecten van het dagelijkse leven. Thuis, maar ook op je werk. Hoe ga je daarmee om? Kun je een carrière combineren met migraine? En (hoe) praat je daarover met je werkgever?
Met #indeaanval willen wij jou helpen deze vragen te beantwoorden. Je staat er namelijk niet alleen voor: meer dan twee miljoen Nederlanders leven met migraine. Inzicht in hoe anderen omgaan met migraine in relatie tot werk, kan jou hopelijk verder helpen. We hebben daarom een aantal polls met stellingen over werk en migraine uitgezet. De uitslagen daarvan vind je hieronder, inclusief migraine tips van een aantal ervaringsdeskundigen en een bedrijfsarts.
Stelling 1: Een carrière en de zorg voor jezelf en gezin is met migraine niet te combineren
Bijna dertig procent bestempelde deze stelling als een feit, iets meer dan zeventig procent als een fabel. Alex Schonewille, ervaringsdeskundige en werkcoach bij Hoofdpijn.net, behoort tot die laatste groep. Migraine combineren met een gezin en werk is mogelijk, maar wel moeilijk. De klachten zijn namelijk grillig, wat kan leiden tot onbegrip. Schonewille benadrukt daarom het belang van sociale steun. Thuis én op het werk.
Bedrijfsarts Jurriaan Blekemolen gelooft ook dat leven met migraine kan worden gecombineerd met een carrière en een gezin. Hij erkent wel dat veel mensen het moeilijk vinden om een goede balans te houden. Wat als je de balans kwijt bent? ‘Dan moet je gaan kijken wat je kunt ondernemen om die balans te verbeteren, thuis en op het werk’, aldus Blekemolen. Meer tips en tricks om grip te krijgen op jouw migraine vind je in de migraineAPP.
Ervaringsdeskundige Evy Gruyaert, bekend van de Vlaamse tv en de app “Hardlopen met Evy”, stelt dat een gezin het nog moeilijker maakt om je energiebalans goed te managen. Zij benadrukt daarom het belang van acceptatie en duidelijke afspraken met de directe omgeving: ‘Ik zal er niet van genezen, het gaat nooit weg. Maar ik kan ermee leven. Ik kan ermee omgaan en daarmee anderen ook.’
Stelling 2: Mensen met chronische migraine kunnen geen carrière maken
Slechts 1 op de 6 personen benoemde dit als feit, de grote meerderheid vindt dit een fabel. Volgens Blekemolen is het mogelijk om carrière te maken met chronische migraine, mits je jouw omgeving hierin betrekt. Zo speelt de werkgever een belangrijke rol: ‘Als die erkenning en ruimte biedt, heb je al veel gewonnen’, aldus Blekemolen.
Schonewille benadrukt ook het belang van erkenning van de werkgever. Zijn migraine tip: geef duidelijk aan wat jij nodig hebt om te kunnen functioneren en om triggers van migraine te beperken. Als jij open bent over je migraine, weet jouw werkgever hoe hij of zij je kan ondersteunen. Bovendien creëert openheid meer begrip bij je collega’s, waardoor jij je minder schuldig voelt als je een aanval hebt.
Een carrière brengt natuurlijk extra stress en druk met zich mee. Op zich niet erg, volgens Blekemolen. Pas als er situaties ontstaan die te veel van je vragen moet je aan de bel trekken. Bespreek bijvoorbeeld met je werkgever wat jullie kunnen doen om deze situaties te voorkomen.
Stelling 3: Je kunt beter niet eerlijk zijn over je migraine op het werk
Bijna een kwart markeerde deze stelling als een feit. Begrijpelijk, volgens Blekemolen, maar hij raadt wel aan om je migraineklachten met je werkgever te bespreken. Dat kan bijvoorbeeld via de bedrijfsarts: ‘Het is mooi als je die stap kan ondersteunen en het gezamenlijk kunt doen. Dat je kan zeggen ‘laten we met elkaar kijken hoe we een plan gaan maken’’, aldus Blekemolen.
Het juiste moment is daarbij afhankelijk van hoe ver iemand is in het acceptatieproces. Iemand die zijn of haar migraine volledig heeft geaccepteerd, bespreekt dat gemakkelijker met de werkgever dan iemand die nog in het begin van dat proces zit. Schonewille raadt in ieder geval aan om eenmalig het gesprek aan te gaan. Als je bij de ene collega flink bent en bij de ander jezelf laat gaan, kan dat verwarring veroorzaken.
Ben je verplicht om migraine met je werkgever te bespreken? ‘Nee’, zegt Gruyaert, ‘ik zeg het wanneer ik er klaar voor ben. Je gaat eerst door een persoonlijk proces.’ Ben jij nog niet zo ver, maar beïnvloedt migraine wel je functioneren? Ga dan op spreekuur bij de bedrijfsarts, zegt Blekemolen, en maak samen een plan om de werkgever te betrekken.
Wellicht ook interessant voor jou

In deze aflevering wordt gerefereerd aan de volgende aanvullende informatie:
- Ingezonden vragen - komt jouw vraag over Migraine & Werk niet aan bod in deze aflevering? Dan vind je je vraag en antwoord terug op onze veelgestelde vragen pagina.
- Poll uitslagen - Nog eens nalezen wat er is besproken over de verschillende stellingen? Je leest er hier meer over >
- Q&A met Dr. Jurriaan Blekemolen, bedrijfsarts
Wat anderen ook interessant vinden in dit thema:
- Ervaringsverhaal: Chronische migraine & werk
- Leven met migraine | Migraine & werk
- Leven met migraine | Gezinsleven met migraine
- Podcast | Nelleke Cools, directeur patiëntenvereniging Hoofdpijnnet
- Hoofdpijnnet | Adviespunt Werk
Over #indeaanval
Tijdens de uitzendingen van #indeaanval gaan we op zoek naar waarheden, feiten en fabels over migraine. We gaan in gesprek met kenners en specialisten over statements, stigma's en aannames.
Met #indeaanval willen wij jou helpen deze vragen te beantwoorden. Je staat er namelijk niet alleen voor: meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van migraine. Inzicht in hoe anderen omgaan met migraine in relatie tot mentale gezondheid, kan jou verder helpen. We hebben daarom een aantal polls met stellingen over migraine en mentale gezondheid uitgezet. De uitslagen daarvan vind je hieronder, inclusief tips van een aantal ervaringsdeskundigen en een neuroloog in opleiding.
Stelling 1: Je kunt beter niet aan vrienden vertellen dat je last hebt van migraine
Slechts acht procent bestempelde deze stelling als een feit, dus een grote meerderheid vindt dat je beter wél aan je vrienden kunt vertellen dat je last hebt van migraine. Maar hoe kom je op dat punt? Volgens ervaringsdeskundige Evy Gruyaert start elke nieuwe relatie met een aftastingsfase. Zodra jij je veilig genoeg voelt, kun je vertellen over je migraine. Dat helpt je vrienden om jou beter te begrijpen en geeft jouzelf een geruster gevoel als je bijvoorbeeld moet afbellen, aldus Gruyaert.
Ervaringsdeskundige Cyrina Osefius beaamt dat je eerst aftast en pas daarna vertelt dat je last hebt van migraine. ‘In het begin ben je bang om als slachtoffer gezien te worden. Je wil dat iemand eerst jou leert kennen, in plaats van jou met migraine’, aldus Osefius. Toch vertelt zij het nu sneller dan voorheen, wat een positieve invloed heeft op haar nieuwe relaties. Acceptatie speelt daarbij een belangrijke rol: hoe verder je in het acceptatieproces zit, hoe gemakkelijker je jouw omgeving vertelt over je migraine.
Migraine heeft dus ook een belangrijk sociaal aspect, maar dat komt niet vaak aan bod tijdens de behandeling. Jammer, vindt neuroloog in opleiding Wardell Amerika. Hij ziet migraine namelijk als onderdeel van een systeem. ‘Migraine is een ziekte die iemand bij zich draagt, maar het hele systeem heeft invloed op die migraine’, aldus Amerika. Zijn tip: bespreek niet alleen de medicatie, maar ook het sociale aspect van migraine met je behandelaar.
Stelling 2: Een goede mentale gezondheid is de sleutel tot minder migraine
Twee derde benoemde deze stelling als een feit, een derde als een fabel. Amerika behoort tot die laatste groep. Hij stelt dat mentale gezondheid een rol speelt, maar dat migraine meerdere factoren kent. Toch benadrukt Amerika wel het belang van een goede mentale gezondheid bij de behandeling. Daar heb jij namelijk zelf invloed op. Op sommige andere factoren, zoals je hormonen, heb je dat niet.
Ook Gruyaert en Osefius stellen dat mentale gezondheid een rol speelt, maar niet de enige factor is. Je kunt heel goed in je vel zitten en alsnog een migraineaanval krijgen. In dat geval is het belangrijk dat je kijkt naar wat de trigger voor die aanval kan zijn geweest. Amerika: ‘Het is belangrijk dat mensen weten wat hun triggers zijn, zodat ze de juiste keuzes kunnen maken’. Toch kijkt hij altijd naar wat er past in het leven van zijn patiënten. Probeer niet álle mogelijke triggers te vermijden, zegt Amerika, want ‘het leven is meer dan dat’.
Mentale gezondheid heeft dus invloed op migraine, maar andersom geldt dat ook. Na een dagenlange aanval kun je je moe, gefrustreerd en moedeloos voelen. Toch probeert Gruyaert altijd positief te blijven. ‘Ik weiger om die migraine mijn persoonlijkheid, mijn leven en mijn manier van zijn te laten domineren. Het is een deel van mij, maar het is niet volledig wie ik ben’, aldus Gruyaert.
Stelling 3: Stressvolle situaties veroorzaken migraine
83% benoemde deze stelling als een feit, 17% als een fabel. Ook Gruyaert stelt dat hoe minder structuur en regelmaat zij heeft, hoe groter de kans op migraine. Niet alleen bij negatieve stress, ook bij positieve prikkels. Amerika beaamt dat iemand met migraine het best gebaat is bij regelmaat en een goede balans tussen stress en rust. Veranderingen in die balans, of ze nu positief of negatief zijn, kunnen een aanval uitlokken.
Osefius merkt ook dat zij na een periode vol prikkels vaak een migraineaanval krijgt. Toch kiest ze daar soms bewust voor. Dan drinkt ze bijvoorbeeld wél een paar glazen alcohol, ook al kan dat een trigger zijn. Om daar bewust voor te kunnen kiezen, is het noodzakelijk dat je jouw balans vindt. ‘Leer jezelf kennen. Wat werkt voor jou?’, stelt Osefius.
Volgens Amerika geldt dat niet alleen voor jouzelf, maar ook voor je behandelaar. Medicatie is natuurlijk belangrijk, maar het sociale aspect ook. Daar is voor artsen nog veel winst te behalen, denkt Amerika. Hij probeert daarom altijd meer te weten te komen over de persoon die tegenover hem in de behandelkamer zit. Wat voor werk hij of zij doet, hoe het gezinsleven eruitziet, enzovoorts. Met die kennis kan de behandelaar namelijk een beter passend behandelplan opstellen.

Met #indeaanval willen wij jou helpen deze vragen te beantwoorden. Je staat er namelijk niet alleen voor: meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van migraine. Inzicht in hoe anderen omgaan met migraine in relatie tot beweging, kan jou verder helpen. We hebben daarom een aantal polls met stellingen over beweging en migraine uitgezet. De uitslagen daarvan vind je hieronder, inclusief tips van een aantal ervaringsdeskundigen en een neuroloog in opleiding.
Stelling 1: Sporten kan een migraineaanval triggeren
62% benoemde deze stelling als een feit, 38% als een fabel. Ervaringsdeskundigen Evy Gruyaert en Angelique Feijen-Sengers stellen dat te intensief sporten inderdaad een aanval kan uitlokken. Zij benadrukken daarom het belang van balans. Weet waar je grenzen liggen en accepteer dat je bepaalde sporten niet kunt doen. ‘Ik wilde een marathon lopen, maar dat gaat niet voor mij met mijn migraine. Daar heb ik me bij moeten neerleggen’, zegt Gruyaert.Te intensief sporten kan dus bij sommige mensen met migraine een aanval veroorzaken. Toch is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een gezonde levensstijl, wat kan helpen migraine onder controle te houden, stelt neuroloog in opleiding Wardell Amerika. Probeer wel om sporten op hoogte of in de warmte te vermijden. Beweeg in de frisse buitenlucht, op lage intensiteit. Houd rekening met je tempo en kom niet boven een bepaalde hartslag, tipt Gruyaert.
Niet alleen de intensiteit, ook jouw motivatie speelt een rol bij migraine na het sporten. ‘Je moet het leuk vinden, dan brengt het ontspanning’, stelt Feijen-Sengers. Als sporten je stress oplevert, kan dat een trigger zijn. Sport je in een teamverband? Maak dan ook kenbaar dat je kan uitvallen, zegt Feijen-Sengers. Dat geeft je rust en creëert begrip bij je teamgenoten.
Stelling 2: Migrainepatiënten kunnen niet intensief sporten
22% bestempelde deze stelling als een feit, 78% als een fabel. Dat lijkt in tegenspraak met de uitslagen van de vorige stelling. Hoe zit dat? Volgens Amerika zijn daar verschillende verklaringen voor. Ten eerste lokt intensief sporten niet bij iedereen met migraine een aanval uit. Ten tweede is ‘intensief’ een relatief begrip, afhankelijk van jouw persoonlijke conditie.Wil jij graag intensief sporten? Zorg er dan voor dat de randvoorwaarden goed zijn, stelt Amerika. Dat betekent voldoende slaap, rust en regelmaat. Dan verklein je namelijk de kans op een migraineaanval na intensief sporten. Luister daarnaast naar je lichaam en bekijk het van dag tot dag. ‘Ik probeer de planning aan te passen naar de omstandigheden van de dag’, aldus Gruyaert.
Dat beaamt Feijen-Sengers: ‘Als ik moe ben en ik ga sporten, vind ik het fijn om die ontspanning te ervaren. Ik weet dan wel dat ik niet tot het uiterste moet gaan. Dan trek ik als het ware mijn accu leeg en dan gaat het fout.’ Is die grens dan altijd hetzelfde? Dat blijft een zoektocht, volgens Gruyaert. Wie last heeft van migraine, moet altijd op zoek naar die balans.
Stelling 3: Regelmatig bewegen draagt eraan bij migraine onder controle te houden
67% ziet deze stelling als een feit, 33% als een fabel. Volgens Amerika zijn er inderdaad aanwijzingen dat matig intensief bewegen bijdraagt aan het verminderen van migraine. Het is echter onduidelijk hoe dat precies komt. Endorfine, een hormoon dat vrijkomt tijdens het sporten en pijn vermindert, kan een rol spelen. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je je fitter en vrolijker voelt, wat ook de kans op een migraineaanval kan verkleinen.Amerika benadrukt wel dat migraine heel persoonlijk is. Wat voor de ene patiënt werkt, werkt voor de andere niet. Het is daarom belangrijk dat je jezelf leert kennen, zegt Gruyaert: ‘Wat zijn mijn triggers, hoe ver mag ik in normale omstandigheden gaan?’ Een hoofdpijndagboek kan je helpen te ontdekken waar je grenzen liggen. ‘Daar ben je continu naar op zoek. En in elke fase van je leven verandert dat’, stelt Feijen-Sengers.
In elk geval lijkt een halfuur per dag matig intensieve beweging migraine te verminderen. Probeer dat halfuur beweging daarom te integreren in je dagelijkse routine, tipt Amerika. Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto en neem de trap in plaats van de lift. ‘Blijf bewegen, op je eigen kunnen en binnen je eigen grenzen’, aldus Feijen-Sengers.
Deel artikel: