
#indeaanval: Migraine & Beweging, feiten en fabels
Beweging heeft een positieve invloed op je gezondheid. Wie regelmatig sport, voelt zich fitter en ervaart minder stress. Bovendien maakt je lichaam tijdens het sporten serotonine en endorfine aan, zogenaamde gelukshormonen. Beweging is dus belangrijk, maar te veel belasting zou ook een migraineaanval kunnen aanwakkeren. Hoe zorg je ervoor dat je jouw grenzen niet overschrijdt? En hoe veel beweging is ‘genoeg’?
Met #indeaanval willen wij jou helpen deze vragen te beantwoorden. Je staat er namelijk niet alleen voor: meer dan twee miljoen Nederlanders hebben last van migraine. Inzicht in hoe anderen omgaan met migraine in relatie tot beweging, kan jou verder helpen. We hebben daarom een aantal polls met stellingen over beweging en migraine uitgezet. De uitslagen daarvan vind je hieronder, inclusief tips van een aantal ervaringsdeskundigen en een neuroloog in opleiding.
Stelling 1: Sporten kan een migraineaanval triggeren
62% benoemde deze stelling als een feit, 38% als een fabel. Ervaringsdeskundigen Evy Gruyaert en Angelique Feijen-Sengers stellen dat te intensief sporten inderdaad een aanval kan uitlokken. Zij benadrukken daarom het belang van balans. Weet waar je grenzen liggen en accepteer dat je bepaalde sporten niet kunt doen. ‘Ik wilde een marathon lopen, maar dat gaat niet voor mij met mijn migraine. Daar heb ik me bij moeten neerleggen’, zegt Gruyaert.
Te intensief sporten kan dus bij sommige mensen met migraine een aanval veroorzaken. Toch is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een gezonde levensstijl, wat kan helpen migraine onder controle te houden, stelt neuroloog in opleiding Wardell Amerika. Probeer wel om sporten op hoogte of in de warmte te vermijden. Beweeg in de frisse buitenlucht, op lage intensiteit. Houd rekening met je tempo en kom niet boven een bepaalde hartslag, tipt Gruyaert.
Niet alleen de intensiteit, ook jouw motivatie speelt een rol bij migraine na het sporten. ‘Je moet het leuk vinden, dan brengt het ontspanning’, stelt Feijen-Sengers. Als sporten je stress oplevert, kan dat een trigger zijn. Sport je in een teamverband? Maak dan ook kenbaar dat je kan uitvallen, zegt Feijen-Sengers. Dat geeft je rust en creëert begrip bij je teamgenoten.
Stelling 2: Migrainepatiënten kunnen niet intensief sporten
22% bestempelde deze stelling als een feit, 78% als een fabel. Dat lijkt in tegenspraak met de uitslagen van de vorige stelling. Hoe zit dat? Volgens Amerika zijn daar verschillende verklaringen voor. Ten eerste lokt intensief sporten niet bij iedereen met migraine een aanval uit. Ten tweede is ‘intensief’ een relatief begrip, afhankelijk van jouw persoonlijke conditie.
Wil jij graag intensief sporten? Zorg er dan voor dat de randvoorwaarden goed zijn, stelt Amerika. Dat betekent voldoende slaap, rust en regelmaat. Dan verklein je namelijk de kans op een migraineaanval na intensief sporten. Luister daarnaast naar je lichaam en bekijk het van dag tot dag. ‘Ik probeer de planning aan te passen naar de omstandigheden van de dag’, aldus Gruyaert.
Dat beaamt Feijen-Sengers: ‘Als ik moe ben en ik ga sporten, vind ik het fijn om die ontspanning te ervaren. Ik weet dan wel dat ik niet tot het uiterste moet gaan. Dan trek ik als het ware mijn accu leeg en dan gaat het fout.’ Is die grens dan altijd hetzelfde? Dat blijft een zoektocht, volgens Gruyaert. Wie last heeft van migraine, moet altijd op zoek naar die balans.
Stelling 3: Regelmatig bewegen draagt eraan bij migraine onder controle te houden
67% ziet deze stelling als een feit, 33% als een fabel. Volgens Amerika zijn er inderdaad aanwijzingen dat matig intensief bewegen bijdraagt aan het verminderen van migraine. Het is echter onduidelijk hoe dat precies komt. Endorfine, een hormoon dat vrijkomt tijdens het sporten en pijn vermindert, kan een rol spelen. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je je fitter en vrolijker voelt, wat ook de kans op een migraineaanval kan verkleinen.
Amerika benadrukt wel dat migraine heel persoonlijk is. Wat voor de ene patiënt werkt, werkt voor de andere niet. Het is daarom belangrijk dat je jezelf leert kennen, zegt Gruyaert: ‘Wat zijn mijn triggers, hoe ver mag ik in normale omstandigheden gaan?’ Een hoofdpijndagboek kan je helpen te ontdekken waar je grenzen liggen. ‘Daar ben je continu naar op zoek. En in elke fase van je leven verandert dat’, stelt Feijen-Sengers.
In elk geval lijkt een halfuur per dag matig intensieve beweging migraine te verminderen. Probeer dat halfuur beweging daarom te integreren in je dagelijkse routine, tipt Amerika. Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto en neem de trap in plaats van de lift. ‘Blijf bewegen, op je eigen kunnen en binnen je eigen grenzen’, aldus Feijen-Sengers.
Deel artikel: