Home Leven met migraine Gezinsleven met migraine

Leven met migraine | Gezin en partner

Gezinsleven met migraine

Gezinsleven met migraine

Migraine heeft een grote invloed op je dagelijks leven. En niet alleen op dat van jezelf, maar ook op dat van je partner en je gezin. Plotseling heeft je partner meer taken, geplande activiteiten gaan niet door en het dagelijks leven staat soms stil. Hoe ga je het gesprek aan met je partner en kinderen en zorg je voor begrip aan beide kanten?


Migraine en je relatie

Naast het directe effect van een migraineaanval op je dagelijks leven, is een neveneffect ervan dat je je steeds vaker terugtrekt. Je bent bang om iemand tot last te zijn en geniet minder van sociale activiteiten door de kans op een aanval. Ook het leven van je gezin en je partner verandert hierdoor. Misschien verandert de taakverdeling in huis. Ga het gesprek aan met je partner en praat over de situatie, je behoeften, wensen en zorgen. Begrip hebben voor elkaar en blijven praten zijn de weg naar succes voor een goed gezinsleven.

Een paar tips:

  • Onderneem samen ontspannende activiteiten. Ga naar de bioscoop, bezoek een museum, ga langs bij vrienden of doe een drankje in de kroeg.
  • Gemeenschappelijke hobby’s vormen een goed tegenwicht voor de dagelijkse taken.
  • Ga samen sporten. Dit houdt jou en je partner gezond en maakt jullie hoofd leeg.


Geef elkaar de ruimte

Naast samen tijd doorbrengen is het net zo belangrijk om tijd voor jezelf te hebben. Misschien voelt je partner zich verantwoordelijk voor jou en jullie gezin. Dit kan leiden tot overbelasting. Zorg daarom ook allebei voor genoeg me-time. Gun je partner tijd met vrienden en kennissen, voor zijn of haar hobby’s of gewoon voor een wandeling.


Migraine en kinderen

Voor kinderen kan het moeilijk te begrijpen zijn als een ouder zich terugtrekt. Misschien reageren ze boos of verdrietig. Bespreek de situatie en leg uit dat je niet alles kan wat je wilt tijdens een migraineaanval.

Een paar tips voor het gesprek:

  • Creëer een ontspannen sfeer.
  • Betrek je partner bij het gesprek.
  • Geef aan dat het goed is om vragen te stellen.
  • Vind eenvoudige en voor hun leeftijd geschikte antwoorden.


Zijn je kinderen al iets ouder? Oudere kinderen nemen vaak onbewust verantwoordelijkheid voor hun ouders. Zorg dat deze verantwoordelijk hen niet overvalt en dat ze hun eigen behoeften niet verwaarlozen. Leg in begrijpelijke taal uit hoe migraine zich ontwikkelt en dat niemand daar iets aan kan doen. Boeken kunnen je ook helpen, zoals bijvoorbeeld ‘De Migraine Van Madeleine – als hoofdpijn je ziek maakt’ door Christine Kliphuis.


Vraag hulp aan vrienden en familie

Realiseer je dat er mensen om je heen zijn die je kunnen helpen. Misschien vind je het moeilijk om hulp te vragen, maar dit kan jou en je gezin wel ontlasten. Denk goed na over waarmee ze je het beste kunnen helpen, aangezien familieleden en vrienden dit niet altijd weten. En hoe groter je netwerk, hoe minder je van iedereen hoeft te vragen.


Maak een plan voor als je een aanval hebt

Een plan achter de hand hebben kan je helpen bij een migraineaanval. Denk aan een goede structuur in je dagelijkse routine, oplossingen voor noodgevallen en een sterk sociaal netwerk.

Profiteer van onze tips voor het maken van een goede planning:

  • Welke taken kunnen bij een migraineaanval blijven liggen?
  • Welke taken moeten bij een migraineaanval doorgaan?
  • Wie kan belangrijke taken op zich nemen?
  • Wie kan tijdens een aanval voor de kinderen zorgen?
  • Wil je tijdens een migraineaanval alleen zijn of wil je iemand in de buurt hebben?

Het geeft rust als je weet dat belangrijke taken niet blijven liggen. Hierdoor maak jij je minder zorgen over het krijgen van een aanval.

Wellicht ook interessant voor jou

De visie van kinderen op een chronische ziekte in het gezin
Zwangerschap en migraine: twee vrouwen, twee ervaringen
Zo leert je kind leven met jouw migraine

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland