
De invloed van anticonceptie op migraine
Wat is de invloed van anticonceptie op migraine?
Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen. Het begint meestal in de pubertijd wanneer meisjes vaker last krijgen van extreme hoofdpijn. Aanvallen treden vaak op tijdens menstruatie. Over de exacte oorzaak van migraine is nog weinig bekend, maar hormonen lijken invloed te hebben. Maar hoe zit het precies met hormonale migraine en wat is de invloed van anticonceptie? We vertellen je er meer over!
Migraine en hormonen
Vanaf de pubertijd tot de menopauze kunnen we er als vrouw niet omheen: de menstruatie. Hoewel dat voor de meesten iets heel gewoons is, ervaart een deel van de vrouwen het als een behoorlijke last. Rond de menstruatie krijgen veel vrouwen te maken met migraineklachten. Dat zorgt voor veel ergernis. In de meeste gevallen zijn hormonen de oorzaak van migraine, dat wordt ook wel ‘hormonale migraine’ genoemd. Er ontstaan klachten omdat er een verandering in je oestrogeenniveau is. Maar migraine is niet enkel te linken aan een daling of stijging in je oestrogeen. Een migraineaanval kan ook veroorzaakt worden door een verschil in verhouding van je hormonen.
Menstruele hoofdpijn vs. menstruele migraine
Menstruele hoofdpijn of menstruele migraine? Het lijkt in eerste instantie misschien alsof het om hetzelfde gaat. Toch zijn er weldegelijk verschillen tussen beide. Zo start menstruele hoofdpijn meestal zo’n 1 á 2 dagen voordat je ongesteld wordt. Vaak trekt dit naarmate je menstruatie op gang komt weer weg en houdt dan ook maximaal 2 dagen aan. Je hebt er dus relatief kort last van. Menstruele migraine wordt daarentegen als veel heftiger ervaren en duurt langer dan gewone hoofdpijn. Deze vorm trekt vaak door de ene kant van je hoofd en kan misselijkheid en overgeven veroorzaken. Je voelt de aanvallen vaak opkomen en het kan voorkomen dat deze meerdere keren gedurende je menstruatie terugkeren. Doordat de hoofdpijn moeilijk te behandelen is, kan het zomaar zijn dat je een tijdje uit de running bent en moeite hebt met functioneren.
Anticonceptie tegen migraine
We zijn allemaal op zoek naar hét wondermiddel. Vaak krijgen we dan ook de vraag of anticonceptie helpt tegen migraine. Een duidelijk antwoord daarop is er niet. Iedere vrouw reageert namelijk anders op anticonceptie. Doordat vrouwen die de anticonceptiepil slikken vaak een hogere oestrogeenspiegel hebben, kan het zomaar zijn dat de migraineaanvallen afnemen. Dit werkt helaas niet voor iedere vrouw zo. Of de pil voor jou werkt en welk effect het op jouw migraineaanvallen heeft, is voor iedereen verschillend. Benieuwd of de pil voor jou een uitkomst is? Ga het gesprek aan met je arts en overleg de mogelijkheden. Ga nooit zelf experimenteren.
Persoonlijk migrainedagboek
Om beter zicht te hebben op jouw migraine en je migraineklachten, is het belangrijk om het verloop van je migraine in kaart te brengen. Door het bijhouden van een migrainedagboek weet je precies hoe jouw migraine eruitziet en of het bijvoorbeeld rondom je menstruatie vaker voorkomt. Neem dit mee naar je arts of gebruik het hoofdpijndagboek in de migraneAPP en koppel je neuroloog of verpleegkundige. Hij of zij kan dan makkelijker de mogelijkheden op een rijtje zetten.
Meer lezen over migraine of ben je op zoek naar handige tips? Lees dan ook onze ervaringsverhalen.
Deel artikel: