
De Hoofdzuster: speciaal voor meiden en vrouwen met migraine en hoofdpijn
Wie in contact komt met de specialisten van De Hoofdzuster hoort al snel een belangrijke oproep: “Meiden, dames, vrouwen: kom in actie, máák die afspraak en deel je klachten met je huisarts, je neuroloog of met ons. Er is zó veel mogelijk.”
De Hoofdzuster: “We kijken samen naar het totaalplaatje” De hoofdzusters, dat zijn Anja van Woerdekom en Desiree Tijhuis, beiden Care for Women-verpleegkundige met daarnaast speciale aandacht voor (de behandeling van) hoofdpijn en migraine en de rol die hormonen hierin kunnen spelen. Desiree: “Als Care for Women-verpleegkundigen zijn we in de basis gespecialiseerd in het vrouwelijk lichaam en dan met name hormoon gerelateerde klachten. Maar…het moet gezegd: in de praktijk krijgen we ook weleens mannen op consult, die kunnen tenslotte net zo goed hormoongerelateerde- of andere klachten hebben waarbij we iets kunnen betekenen, zoals bij migraine.” Toch treft migraine vrouwen drie keer vaker dan mannen. En ja, daar spelen hormonen vaak een belangrijke rol in. Anja: “Soms krijgen meisjes al last van migraine in de aanloop naar de eerste menstruatie. Het lijf is dan volop in ontwikkeling, net als in periodes van zwangerschap en bevallen en rond de overgang. In onze praktijk zagen we veel vrouwen die -soms al sinds jaar en dagrondlopen met hoofdpijn en migraine, terwijl er tegelijkertijd weinig aandacht aan dit thema werd besteed in onze opleidingen en bijscholing. Daar wilden we wat aan doen. We werken vanuit een brede benadering en kijken verder dan op zichzelf staande klachten.”
Samen de behandeling bepalen
Die brede benadering begint met een uitgebreide intake. Desiree: “Bij ons duurt een consult geen krappe tien minuten, maar een uur. We vragen nieuwe patiënten echt het hemd van het lijf, juíst omdat we naar het geheel kijken. Aan een zere nek of pijnlijk hoofd zit nog een heel lijf vast - als iemand mentaal niet fit is heeft dat weer een uitwerking op het lichaam. Onze vragenlijst gaat van medicatie tot allergieën en van voedingssupplementen tot slaappatroon en angsten. Daarna kijken we samen met onze cliënten naar een behandeling die bij hen past. Als wij denken dat hoofdpijnmassage waardevol zou kunnen zijn en iemand staat daar absoluut niet voor open, dan kijken we naar wat wél inpasbaar is – jezelf leren masseren bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor homeopathische of fytotherapeutische middelen (zoals supplementen) , sport en beweging, hormonale anticonceptie en andere vormen van behandeling: wil je het niet? Dan doen we het sowieso niet.”
Vraag maar raak
Veel patiënten geven aan dat het fijn is dat ze bij Anja en Desirée terecht kunnen voor zowel specifieke behandeling als voor meer informatie over, nou ja, zo’n beetje over alles. Anja: “Wie van een neuroloog of huisarts te horen krijgt dat botox een optie is, wil daar logischerwijs eerst meer over weten. Dat is niet gek, alleen heeft zo’n arts daar niet altijd tijd voor of hij of zij weet er gewoonweg niet zoveel van. Hetzelfde geldt voor triggerpoints, gespannen spieren, de verschillende soorten anticonceptiepillen en wat ze doen met een lijf en de mogelijke invloed van antibiotica en antihistamine tabletten. Wij kijken naar het complete systeem en we hebben ons in al deze aspecten verdiept. Sommigen zijn echt positief verrast; vaak hebben mensen al tien keer hun verhaal verteld en best wat kosten gemaakt met allerlei probeersels. Maar zolang een complete benadering ontbreekt en alles apart wordt bezien, kan het lastig zijn om echt tot het beste resultaat te komen.”
Tegelijkertijd geven Anja en Desiree duidelijk aan: “We kunnen migraine en hoofdpijn niet zomaar als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Bovendien zitten we niet op de stoel van de neuroloog. Als we denken dat iemand geholpen kan worden door een arts of je bent nog niet bij een neuroloog geweest, is dat bijna altijd een goede eerste stap. Daarnaast of los daarvan kijken we wat wij kunnen betekenen. Stel dat je dankzij massage niet minder váák, maar wel minder érge migraine hebt; dan is dat al winst, toch? Of als blijkt dat je een tekort hebt aan vitamine D? Ophogen haalt dan wellicht niet meteen je hoofdpijn weg, maar verbetert wel je welzijn in het algemeen. Da’s óók winst, vooral als dat betekent dat je bijvoorbeeld meer kunt sporten, waardoor je je spieren versterkt en uiteindelijk minder nekpijn hebt. Kortom, we kijken samen naar mogelijkheden om jouw welzijn te vergroten, met wel het verminderen van hoofdpijn en/of migraine als uitgangspunt. En dat doen we met veel plezier!”
De Hoofdzuster volgt scholingen, symposia en bijeenkomsten van de VNHC (Vereniging Nederlandse Hoofdpijn Centra) en is daarnaast aangesloten bij patiëntenvereniging Hoofdpijnnet, waar ze regelmatig presentaties en workshops geven aan leden. Meer weten? Kijk op https://www.dehoofdzuster.nl/.
Meer over het onderwerp migraine en hormonen? Bekijk dan De invloed van anticonceptie op migraine
Wellicht ook interessant voor jou

Wat is de invloed van anticonceptie op migraine?
Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen. Het begint meestal in de pubertijd wanneer meisjes vaker last krijgen van extreme hoofdpijn. Aanvallen treden vaak op tijdens menstruatie. Over de exacte oorzaak van migraine is nog weinig bekend, maar hormonen lijken invloed te hebben. Maar hoe zit het precies met hormonale migraine en wat is de invloed van anticonceptie? We vertellen je er meer over!Migraine en hormonen
Vanaf de pubertijd tot de menopauze kunnen we er als vrouw niet omheen: de menstruatie. Hoewel dat voor de meesten iets heel gewoons is, ervaart een deel van de vrouwen het als een behoorlijke last. Rond de menstruatie krijgen veel vrouwen te maken met migraineklachten. Dat zorgt voor veel ergernis. In de meeste gevallen zijn hormonen de oorzaak van migraine, dat wordt ook wel ‘hormonale migraine’ genoemd. Er ontstaan klachten omdat er een verandering in je oestrogeenniveau is. Maar migraine is niet enkel te linken aan een daling of stijging in je oestrogeen. Een migraineaanval kan ook veroorzaakt worden door een verschil in verhouding van je hormonen.Menstruele hoofdpijn vs. menstruele migraine
Menstruele hoofdpijn of menstruele migraine? Het lijkt in eerste instantie misschien alsof het om hetzelfde gaat. Toch zijn er weldegelijk verschillen tussen beide. Zo start menstruele hoofdpijn meestal zo’n 1 á 2 dagen voordat je ongesteld wordt. Vaak trekt dit naarmate je menstruatie op gang komt weer weg en houdt dan ook maximaal 2 dagen aan. Je hebt er dus relatief kort last van. Menstruele migraine wordt daarentegen als veel heftiger ervaren en duurt langer dan gewone hoofdpijn. Deze vorm trekt vaak door de ene kant van je hoofd en kan misselijkheid en overgeven veroorzaken. Je voelt de aanvallen vaak opkomen en het kan voorkomen dat deze meerdere keren gedurende je menstruatie terugkeren. Doordat de hoofdpijn moeilijk te behandelen is, kan het zomaar zijn dat je een tijdje uit de running bent en moeite hebt met functioneren.Anticonceptie tegen migraine
We zijn allemaal op zoek naar hét wondermiddel. Vaak krijgen we dan ook de vraag of anticonceptie helpt tegen migraine. Een duidelijk antwoord daarop is er niet. Iedere vrouw reageert namelijk anders op anticonceptie. Doordat vrouwen die de anticonceptiepil slikken vaak een hogere oestrogeenspiegel hebben, kan het zomaar zijn dat de migraineaanvallen afnemen. Dit werkt helaas niet voor iedere vrouw zo. Of de pil voor jou werkt en welk effect het op jouw migraineaanvallen heeft, is voor iedereen verschillend. Benieuwd of de pil voor jou een uitkomst is? Ga het gesprek aan met je arts en overleg de mogelijkheden. Ga nooit zelf experimenteren.Persoonlijk migrainedagboek
Om beter zicht te hebben op jouw migraine en je migraineklachten, is het belangrijk om het verloop van je migraine in kaart te brengen. Door het bijhouden van een migrainedagboek weet je precies hoe jouw migraine eruitziet en of het bijvoorbeeld rondom je menstruatie vaker voorkomt. Neem dit mee naar je arts of gebruik het hoofdpijndagboek in de migraneAPP en koppel je neuroloog of verpleegkundige. Hij of zij kan dan makkelijker de mogelijkheden op een rijtje zetten.Meer lezen over migraine of ben je op zoek naar handige tips? Lees dan ook onze ervaringsverhalen.

Van kwaad tot erger
“Mijn migraine is ongeveer begonnen rond mijn eerste menstruatie.” vertelt Monique. “Het zit al lang in mijn familie. Mijn opa had migraine, mijn moeder had migraine en nu zie ik bij mijn dochter de eerste tekenen van hormonale migraine terug. Nadat ik 7 jaar geleden een auto ongeluk heb gehad is mijn migraine flink verergerd. Vanwege een verwaarloosde whiplash heb ik ook therapie gehad bij het hoofdpijncentrum, maar helaas bleek dat na enige tijd niet meer effectief.”Het leven van Monique is behoorlijk op zijn kop gezet: “Vroeger stond ik vier keer per week in de sportschool. Dat kan nu niet meer” gaat ze verder. “Ik heb dit langzaam weer moeten opbouwen, maar fitnessen, bijvoorbeeld, zal er niet meer inzitten. Ik probeer positief te blijven, dat is wat me op de been houdt”.
Migraine en menstruatie
Een moeder van een dochter, een liefhebbende partner, een vast contract bij een mediabedrijf en een druk sociaal leven. Monique wil niet bij de pakken neerzitten, hoewel dat soms lastig kan zijn. ”Mijn migraine kan me echt goed in de weg zitten. Ik ben blij dat ik hier open over kan praten met mijn collega’s. Ze begrijpen wat mijn klachten met me doen en dat het soms even niet meer lukt.” Hoewel de migraine van Monique meermaals per week aanwezig is, blijken de klachten erger tijdens haar menstruele migraine. “Mijn migraine is normaal al erg vermoeiend. Mijn hoofd bonkt en mijn energieniveau is laag. Maar wanneer mijn hormonale migraine opspeelt, kan dit ervoor zorgen dat ik bijna tot niets meer in staat ben. Zitten, staan, liggen, alles kan teveel zijn. Mijn medicatie slaat niet meer aan en mijn hoofd kan ontzettend zeer doen. Soms lijkt het ook alsof een gedeelte van mijn brein even uit staat. Ik ben vergeetachtig en kan niet op mijn woorden komen. Dit kan ervoor zorgen dat ik erg angstig of emotioneel word. Ik probeer rust te nemen, maar doordat ik vanwege mijn menstruele migraine moeite heb met liggen kan dit erg zwaar zijn. Ik zoek dan de steun van mijn vriend en probeer mezelf te kalmeren. Ik hebben vertrouwen in de kennis en kunde van mijn behandelende specialisten om me er weer zo goed als bovenop te helpen.”Hormonale migraine en anticonceptie
Monique vertelt ook dat ze het erg lastig vindt om een keuze te maken voor de - voor haar - meest geschikte anticonceptiemethode: “Ik wilde niet meer zwanger raken, maar de pil kan vanwege de hormonen voor extra klachten zorgen. Op aanraden van de dokter heb ik uiteindelijk een lichtere pil gebruikt, dit bleek een goede uitkomst. Ik zou anderen dus ook aanraden om hierover in gesprek te gaan met je huisarts.”Wat kun je zelf doen?
“Ik denk dat dit voor iedereen anders is, maar over de jaren heb ik enkele trucjes ontdekt die mijn menstruele migraine kunnen verminderen” vertelt Monique. “Zo kan zout eten mijn klachten verminderen en kan het ook helpen om menthol in mijn nek of op mijn slapen te smeren. Dit verzacht de pijn en zorgt ervoor dat mijn hoofd iets meer tot rust komt. Ook heb ik een bril met blauw filter gekocht om mijn ogen wat meer rust te geven.”Er is één tip die Monique iedereen wil meegeven: “Praat erover. Vertel de mensen in je omgeving hoe het voor je is en wat je klachten zijn. Als meer mensen begrijpen dat migraine écht een aandoening is, kunnen we op meer begrip rekenen. Kleine stapjes kunnen al grote verschillen maken.”

Migraine
Migraine is meer dan alleen maar hoofdpijn. Migraine is een hersenaandoening. Een migraineaanval herken je aan sterk kloppende hoofdpijn, vooral bij de ogen, het voorhoofd en de slapen. Naast hoofdpijn kun je ook last hebben van andere klachten.Lees meerSpanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De pijn is drukkend als een knellende band om het hoofd, of zeurend van karakter waarbij de nek en schouders vaak meedoen.Lees meerAangezichtspijn
Aangezichtspijn is voelbaar in het gedeelte van het hoofd waar geen hoofdhaar groeit. Omdat er veel verschillende soorten aangezichtspijn zijn, is het stellen van de diagnose en het kiezen van de juiste behandeling niet makkelijk. De meest voorkomende vormen zijn acute aangezichtspijn en chronische aangezichtspijn, onder te verdelen in typische aangezichtspijn (trigeminusneuralgie) en atypische aangezichtspijn.Lees meerClusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is relatief zeldzaam, maar buitengewoon hevig. De hoofdpijn komt in aanvallen aan één kant van het hoofd rond het oog. Er zijn meer mannen dan vrouwen met clusterhoofdpijn. Meestal treden de eerste aanvallen van clusterhoofdpijn op tussen het 20ste en 40ste levensjaar.Lees meerHoofdpijn bij kinderen
Kinderen kunnen al op jonge leeftijd - vanaf 6 jaar - ernstige hoofdpijnklachten krijgen. Van ongeveer 200.000 kinderen is bekend dat zij last hebben van migraine.1 De meeste kinderen of tieners met migraine hebben goed te herkennen verschijnselen. Vaak staat misselijkheid en braken voorop.Lees meerChronische dagelijkse hoofdpijn
Chronische dagelijkse hoofdpijn is lastig aan te pakken. Maar met de juiste behandeling kan het zijn dat je straks (bijna) geen last meer hebt van hoofdpijn. Over het algemeen zoek je samen met jouw huisarts ongeveer een half jaar naar de oplossing voor je chronisch dagelijkse hoofdpijn.Lees meerMedicatie-afhankelijke hoofdpijn (MOH)
De term medicatie-afhankelijke hoofdpijn of ook wel medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH) zegt het al, dit is een hoofdpijn die kan ontstaan door overmatig gebruik van pijnstillers en/of hoofdpijnmedicatie.1 Lees meerOogmigraine
Oogmigraine, ook wel ocularie migraine genoemd, is een vorm van migraine, waarbij je tijdelijk minder goed ziet. Het kan een voorbode zijn van een gewone migraineaanval, maar dat hoeft niet.Lees meerDeel artikel: