Home Leven met migraine De Hoofdzuster: speciaal voor meiden en vrouwen met migraine en hoofdpijn

Leven met migraine | Gezondheid en psyche

De Hoofdzuster: speciaal voor meiden en vrouwen met migraine en hoofdpijn

De Hoofdzuster: speciaal voor meiden en vrouwen met migraine en hoofdpijn

Wie in contact komt met de specialisten van De Hoofdzuster hoort al snel een belangrijke oproep: “Meiden, dames, vrouwen: kom in actie, máák die afspraak en deel je klachten met je huisarts, je neuroloog of met ons. Er is zó veel mogelijk.”


De Hoofdzuster: “We kijken samen naar het totaalplaatje” De hoofdzusters, dat zijn Anja van Woerdekom en Desiree Tijhuis, beiden Care for Women-verpleegkundige met daarnaast speciale aandacht voor (de behandeling van) hoofdpijn en migraine en de rol die hormonen hierin kunnen spelen. Desiree: “Als Care for Women-verpleegkundigen zijn we in de basis gespecialiseerd in het vrouwelijk lichaam en dan met name hormoon gerelateerde klachten. Maar…het moet gezegd: in de praktijk krijgen we ook weleens mannen op consult, die kunnen tenslotte net zo goed hormoongerelateerde- of andere klachten hebben waarbij we iets kunnen betekenen, zoals bij migraine.” Toch treft migraine vrouwen drie keer vaker dan mannen. En ja, daar spelen hormonen vaak een belangrijke rol in. Anja: “Soms krijgen meisjes al last van migraine in de aanloop naar de eerste menstruatie. Het lijf is dan volop in ontwikkeling, net als in periodes van zwangerschap en bevallen en rond de overgang. In onze praktijk zagen we veel vrouwen die -soms al sinds jaar en dagrondlopen met hoofdpijn en migraine, terwijl er tegelijkertijd weinig aandacht aan dit thema werd besteed in onze opleidingen en bijscholing. Daar wilden we wat aan doen. We werken vanuit een brede benadering en kijken verder dan op zichzelf staande klachten.”


Samen de behandeling bepalen

Die brede benadering begint met een uitgebreide intake. Desiree: “Bij ons duurt een consult geen krappe tien minuten, maar een uur. We vragen nieuwe patiënten echt het hemd van het lijf, juíst omdat we naar het geheel kijken. Aan een zere nek of pijnlijk hoofd zit nog een heel lijf vast - als iemand mentaal niet fit is heeft dat weer een uitwerking op het lichaam. Onze vragenlijst gaat van medicatie tot allergieën en van voedingssupplementen tot slaappatroon en angsten. Daarna kijken we samen met onze cliënten naar een behandeling die bij hen past. Als wij denken dat hoofdpijnmassage waardevol zou kunnen zijn en iemand staat daar absoluut niet voor open, dan kijken we naar wat wél inpasbaar is – jezelf leren masseren bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor homeopathische of fytotherapeutische middelen (zoals supplementen) , sport en beweging, hormonale anticonceptie en andere vormen van behandeling: wil je het niet? Dan doen we het sowieso niet.”


Vraag maar raak

Veel patiënten geven aan dat het fijn is dat ze bij Anja en Desirée terecht kunnen voor zowel specifieke behandeling als voor meer informatie over, nou ja, zo’n beetje over alles. Anja: “Wie van een neuroloog of huisarts te horen krijgt dat botox een optie is, wil daar logischerwijs eerst meer over weten. Dat is niet gek, alleen heeft zo’n arts daar niet altijd tijd voor of hij of zij weet er gewoonweg niet zoveel van. Hetzelfde geldt voor triggerpoints, gespannen spieren, de verschillende soorten anticonceptiepillen en wat ze doen met een lijf en de mogelijke invloed van antibiotica en antihistamine tabletten. Wij kijken naar het complete systeem en we hebben ons in al deze aspecten verdiept. Sommigen zijn echt positief verrast; vaak hebben mensen al tien keer hun verhaal verteld en best wat kosten gemaakt met allerlei probeersels. Maar zolang een complete benadering ontbreekt en alles apart wordt bezien, kan het lastig zijn om echt tot het beste resultaat te komen.”


Tegelijkertijd geven Anja en Desiree duidelijk aan: “We kunnen migraine en hoofdpijn niet zomaar als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Bovendien zitten we niet op de stoel van de neuroloog. Als we denken dat iemand geholpen kan worden door een arts of je bent nog niet bij een neuroloog geweest, is dat bijna altijd een goede eerste stap. Daarnaast of los daarvan kijken we wat wij kunnen betekenen. Stel dat je dankzij massage niet minder váák, maar wel minder érge migraine hebt; dan is dat al winst, toch? Of als blijkt dat je een tekort hebt aan vitamine D? Ophogen haalt dan wellicht niet meteen je hoofdpijn weg, maar verbetert wel je welzijn in het algemeen. Da’s óók winst, vooral als dat betekent dat je bijvoorbeeld meer kunt sporten, waardoor je je spieren versterkt en uiteindelijk minder nekpijn hebt. Kortom, we kijken samen naar mogelijkheden om jouw welzijn te vergroten, met wel het verminderen van hoofdpijn en/of migraine als uitgangspunt. En dat doen we met veel plezier!”


De Hoofdzuster volgt scholingen, symposia en bijeenkomsten van de VNHC (Vereniging Nederlandse Hoofdpijn Centra) en is daarnaast aangesloten bij patiëntenvereniging Hoofdpijnnet, waar ze regelmatig presentaties en workshops geven aan leden. Meer weten? Kijk op https://www.dehoofdzuster.nl/.


Meer over het onderwerp migraine en hormonen? Bekijk dan De invloed van anticonceptie op migraine

Wellicht ook interessant voor jou

De invloed van anticonceptie op migraine
De effecten van menstruele migraine: het verhaal van Monique
Soorten hoofdpijn

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2023 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland