
De 3 meestgestelde vragen aan Adviespunt Werk
Leven met migraine betekent mogelijk dat er aanpassingen nodig zijn in je dagelijks leven. Je hebt immers te maken met een chronische aandoening. Het is niet zo dat je met migraine minder kan dan een ander. Integendeel zelfs. Er zijn misschien alleen aanpassingen nodig om het voor jezelf prettiger te maken. Misschien heb je ook wel aanpassingen nodig als het aankomt op je baan of je werkleven. Adviespunt Werk, onderdeel van patiëntvereniging Hoofdpijnnet, biedt je een luisterend oor om op een goede en prettige manier aan het werk te gaan of te blijven. In dit artikel lees je de meestgestelde vragen die de adviseurs krijgen.
Adviespunt werk
‘Ik loop vast in mijn werk’, ‘mijn baas begrijpt mijn situatie niet’, ‘ik weet niet goed wat ik wel en niet moet bespreken met mijn bedrijfsarts’. Dagelijks ontvangt Adviespunt Werk telefoontjes van mensen met ernstige terugkerende hoofdpijn die problemen ervaren in hun werkleven. Deze, voor leden van Hoofdpijnnet, gratis service staat tot je beschikking om je te helpen en te adviseren. Ervaringsdeskundige coaches adviseren je telefonisch over mogelijke stappen en oplossingen. Zo zijn ze ook het project ‘Samen beslissen over passend werk’ gestart. Dit project is tot stand gekomen samen met drie hoofdpijncentra om patiënten met ernstige terugkerende hoofdpijn eerder aan de bel te laten trekken en problemen voor hun (toekomstige) carrière vroegtijdig te signaleren en te voorkomen.
Helma Sanders, één van de coaches van Adviespunt Werk, vertelt ons meer over de drie meestgestelde vragen die ze krijgt.
1. "Ik heb last van migraine maar weet niet hoe ik dit moet bespreken met mijn leidinggevende. Hoe pak ik dit aan?”
“Vaak wanneer iemand ons belt, ervaart diegene al veel moeilijkheden” vertelt Helma. “Het gesprek aangaan met je leidinggevende kan door angst voor eventuele consequenties spannend zijn. Een ongemakkelijk gesprek met een leidinggevende of collega’s willen we dan ook liever vermijden. Hierdoor ben je geneigd om over je grenzen te gaan. Ik adviseer in de meeste gevallen om toch het gesprek aan te gaan. Want wat gebeurt er als je het niet doet? Hoe gaat het nu en wat heb je te verliezen? Bereid het gesprek goed voor. Breng voor jezelf in kaart wat je nodig hebt, en deel je zorgen. Vaak zie je dan dat er meer begrip ontstaat voor je situatie en dat er met een aantal aanpassingen al veel mogelijk is. Accepteer dat deze aanpassingen nodig zijn. Je hebt een chronische aandoening, neem dit serieus zodat anderen dit ook (gaan) doen.
2. “Ik ben het gesprek met mijn bedrijfsarts aangegaan, maar ik ben het niet eens met zijn beslissing. Wat moet ik doen?”
“Ook hier blijft het advies: blijf bij jezelf” gaat Helma verder. “Kijk wat jij nodig hebt om goed je werk te kunnen doen en leg dat uit aan de arts. Je kunt ook voorstellen om een driegesprek aan te gaan met je bedrijfsarts, je leidinggevende en jij zelf. Dit gesprek kunnen we ook samen voorbereiden. Ook kan een bedrijfsarts contact opnemen met je neuroloog. Ik zie dat dit te weinig gebeurt, waardoor adviezen haaks op elkaar staan.
3. “Ik ga solliciteren op een nieuwe functie. Moet ik benoemen dat ik last heb van migraine?”
“Ik adviseer in de meeste gevallen om eerlijk te zijn over je aandoening” vertelt Helma. “Als je van tevoren al weet dat er valkuilen zijn, dan is het zaak deze te bespreken. Als de functie bijvoorbeeld te zwaar is dan kan het stressvol worden voor jezelf. Solliciteer niet op een functie waar je bij voorbaat al weet dat je op je tenen moet lopen. Het is dus belangrijk om bij je sollicitatie open en duidelijk te communiceren. Bespreek eventuele knelpunten en denk na over mogelijke oplossingen en aanpassingen. Op deze manier neem je jezelf serieus en laat je zien hoe gemotiveerd je bent, ondanks je aandoening.”
Wat extra steun
Communicatie is volgens Helma erg belangrijk. Het is duidelijk dat er veel vragen en problemen zijn onder migrainepatiënten als het aankomt op werk. Veel vragen en problemen die ook nog niet worden uitgesproken. Er blijkt een drempel te zijn voordat Adviespunt Werk wordt gebeld. Vaak, wanneer deze drempel eindelijk wordt overwonnen, is het al aan de late kant en stapelt de stress zich op. “Mensen zoeken vaak eerst naar een eigen oplossing en kunnen / willen niet geloven of accepteren dat ze te maken hebben met een chronische aandoening”, vertelt Helma. “Pak de touwtjes in eigen handen en kijk, samen met de benodigde hulp, wat je kunt doen om het beter te maken. Het is oké als je dit niet alleen kunt. Neem informatie mee en zoek steun. Met het ‘samen beslissen over passend werk’ project proberen we het thema werk eerder onder de aandacht te brengen zodat migrainepatiënten nadenken over wat dit voor hen zou kunnen betekenen. Twijfel jij ergens over? Bel ons vooral! We helpen je graag.”
Meer informatie
Adviespunt Werk staat dus klaar om je te helpen met een passend advies. Zit jij ook met een brandende vraag of heb je behoefte aan advies? Neem dan ook een kijkje op de website van Hoofdpijnnet. Hier zijn tal van veelgestelde vragen terug te vinden. Ook kun je hier de contactgegevens terugvinden als jij zelf vragen hebt of in gesprek wil gaan met Adviespunt Werk.
Deel artikel: