Home Ervaringsverhalen mijn verhaal over migraine in 6 woorden

Ervaringsverhalen

Blog voor mensen met migraine - Mijn verhaal over migraine in 6 woorden

Mijn verhaal over migraine in 6 woorden

Auteur: Danielle - Leestijd 3 minuten.

Ik heb een paar weken geleden een evenement over migraine bijgewoond waarbij een spreker ons vroeg om ons verhaal over migraine in slechts zes woorden op te schrijven. De spreker was geïnspireerd door een ander verhaal met zes woorden dat beroemd is geworden door Ernest Hemingway:


For sale: baby shoes. Never worn.


Wat de oorsprong van dat specifieke verhaal ook is, het zegt veel met slechts een paar korte woorden.


Om mijn verhaal van zes woorden over migraine te schrijven, noteerde ik de eerste woorden die bij me opkwamen:


Voortdurende pijn.

Gebroken.

Ik hou vol.


Hoewel het me slechts een paar seconden kostte om dit te schrijven, zegt mijn verhaal van zes woorden alles wat ik kan zeggen over mijn ervaring met migraine:


Voortdurende pijn

Ik heb chronische, hardnekkige migrainepijn. Ik word elke dag wakker met pijn. Ik ga elke nacht met pijn naar bed. Er is nooit een minuut pauze.


Mijn pijn heeft jaren geduurd. Dit overleven wordt nooit eenvoudiger. Het voelt vaak als een eindeloze strijd.


Gebroken

Migraine heeft me tot de kern gebroken. Niets heeft me ooit zo uitgedaagd als migrainepijn. Het heeft mijn identiteit veranderd en ervoor gezorgd dat ik talloze levenservaringen heb gemist. Ik moest zelfs mijn baan en leven in Amsterdam een tijdje vaarwel zeggen.


Ik hou vol

Deze laatste drie woorden zijn het belangrijkst. Ze laten zien dat ik mijn migraine niet heb laten winnen.


Door de pijn had ik geen werk meer. Ik heb mezelf teruggevochten naar een fulltime baan. Ik werk ongelooflijk hard. Ik leef momenteel het leven dat ik wil leiden. Is het moeilijker om de pijn weg te drukken dan om thuis in bed te blijven? Absoluut.


Ik doe er alles aan om door te gaan. Dat vereist constante mentale coaching en een geweldig ondersteuningsteam.


Deze korte oefening hielp me om meer dan tien jaar van mijn leven te distilleren in één aangrijpende zin — mijn uitdagingen en mijn vastberadenheid om door te gaan.


De 6-woordige verhalen over migraine van andere mensen

Mijn verhaal staat niet op zichzelf. Migraine treft wereldwijd zo’n miljard mensen. Ieder mens heeft z’n eigen perspectief voor hoe het is om elke dag met een chronische, onzichtbare ziekte om te gaan.


Om andere mensen met migraine beter te begrijpen, vroeg ik mijn vrienden op mijn blog en op Instagram om hun eigen verhalen van zes woorden te delen. Er waren verhalen over verlies en frustratie, maar ook over kracht en overleving.


Zich verkeerd begrepen voelen

Een pijn die slechts weinigen begrijpen.

Ik wou dat het “gewoon hoofdpijn” was.


Ik voelde me ook verkeerd begrepen in mijn pijn. Het is alsof mensen niet geloven dat mijn pijn echt is, omdat migraine zelden wordt besproken.


Gemiste levenservaringen

Gestolen dagen. Gestolen nachten. Gestolen leven.

Ik kan me niet aan mijn plannen houden.

Dief van geluk. Bezorger van pijn.


Als mensen met chronische migraine lopen we vaak zoveel mis wat we nooit meer terug kunnen krijgen: dinerafspraakjes, feestjes, werk en levensgebeurtenissen. Ik herken het gevoel dat het leven soms “gestolen” wordt. Ik worstel nu met dit gevoel.


Hopeloosheid

Zoeken naar antwoorden. Kan er geen vinden.

Hoe erg zal het vandaag zijn?

Het eindigt nooit. Slopend. Levensveranderend. Ondraaglijk.

Angst om voor altijd zo te zijn.


Er is niets zo hopeloos als op zoek gaan naar antwoorden en nooit verlichting te vinden. Velen van ons voelen zich hopeloos in de strijd tegen migraine. Het is fijn om te weten dat we niet alleen zijn.


Pijn en meer pijn

Pijn. Pijn. Pijn. Pijn. Pijn. Pijn.

Het is een levende hel... totaal waardeloos.

Een ellendig beest dat in mijn hoofd leeft.

Van kindertijd tot en met volwassenheid. Onverwacht. Ongewenst. Gruwelijk.


Soms zien we de pijn over het hoofd als we het over migraine hebben. De pijn kan elke seconde moeilijk maken. Niemand leert je ooit hoe je de pijn moet verslaan.


Het licht aan het einde van de tunnel

Weigeren het mijn leven te laten bepalen.

Migraine gaat mijn leven NIET verpesten.


Het is moeilijk om hoopvol te zijn. Ik vind het geweldig om andere mensen hoop te zien houden ondanks de migraine. Hoop maakt me gelukkig.


Deze korte verhalen geven een duidelijk beeld van hoe migraine het leven beïnvloedt. Ze zijn rauw, eerlijk, verdrietig en soms opbeurend.


Geloof me. Mijn pijn is er in de loop der jaren niet beter op geworden. Elke dag is weer moeilijk. Ik kan me volledig inleven in een negatief, duister en verslagen gevoel.


Na verloop van tijd vond ik het positieve in mijn ervaring. Ik vond kracht in mijn pijn. Ik hoop dat de mensen die hun verhalen hebben gedeeld dat ook gaan doen. Ik hoop dat ze een positieve afloop vinden in hun toekomstige verhalen van zes woorden.


Als je van deze verhalen hebt genoten, schrijf dan je eigen verhaal met de woorden die in je opkomen. Het voelt misschien wel bevrijdend om je gevoelens op papier te zetten.De achternaam van Danielle is bekend bij de redactie.


AJO-NL-NP-00018

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2022 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland