Home Ervaringsverhalen 9 tips voor een stress en migraine vrije kerst

Ervaringsverhalen

Blog voor mensen met migraine - 9 tips voor een stress- en migraine vrije kerst

9 tips voor een stress- en migraine vrije kerst

Auteur: Birgit - Leestijd 3 minuten

Ik hou van Kerstmis. Elk jaar in december kruip ik in de rol van het hulpje van de Kerstman. Dit zorgt voor een drukke maand, want Kerstmis - hoewel prachtig - kan een stressvolle tijd zijn. We stellen ons allemaal een gezellige en vredige tijd voor, maar in werkelijkheid moet er veel gebeuren om dat te realiseren.

 

Er zijn niet alleen maaltijden, koekjes, cadeaus en versieringen nodig, maar je moet er ook voor zorgen dat je huis netjes is en dat je alles klaar hebt staan voor je gasten. Daar komt nog bij dat niet alle familieleden het altijd even goed met elkaar kunnen vinden, dus het kan ook emotioneel stressvol zijn.

 

Het is niet altijd makkelijk om alles goed georganiseerd en op zijn plaats te hebben. Daarom ben ik een paar jaar geleden gestopt met proberen perfect te zijn. Ik heb mezelf geleerd dat de feestdagen bedoeld zijn om uit te rusten en te genieten - niet om te stressen en te zorgen. 

 

Hier zijn mijn tips voor een meer ontspannen kersttijd.


To-do lijstjes maken alles makkelijker 

Ik begin in oktober aan mijn to-do lijst, zodat ik zeker weet dat ik genoeg tijd heb om alles op tijd voor te bereiden en rustig te blijven. Ik gebruik een ouderwets notitieboekje en een pen. Zorg ervoor dat je het niet kwijtraakt!


Maak je niet gek met cadeautjes

Je hoeft niet voor iedereen een cadeautje te kopen. Spreek met je gezin af dat je alleen voor kinderen en naaste familie kleine cadeautjes onder de boom legt. In plaats van uren in de winkel door te brengen en te zoeken naar cadeaus, mag je best om een verlanglijstje vragen, zodat je gemakkelijk iets kan vinden dat de ander echt wil hebben. 


Online winkelen minimaliseert vermoeidheid 

Begin op tijd met het kopen van je cadeaus. Ik maak het hele jaar door een lijst met cadeau ideeën en begin in augustus serieus na te denken over cadeaus. Om de drukte in de winkels te vermijden, koop ik online. Dat bespaart tijd en energie en zorgt ervoor dat ik me nooit overweldigd voel.


Maak een gezamenlijk diner

Als je veel mensen ontvangt tijdens het diner, vraag dan om hulp. Koken met vrienden en familie is leuk en volgt de gezellige Deense trend 'hygge', wat een mix is van gezelligheid, warmte en knusheid. Dus steek het vuur en een paar kaarsen aan en kom samen in de keuken. Aarzel niet om je gasten te vragen gerechten mee te brengen en een bijdrage te leveren.


Bereid het eten voor en plan het vroeg 

Laat je inkopen ook niet tot het laatste moment liggen. De kans is groot dat alles is uitverkocht en je hebt de extra stress van het niet kunnen vinden van ingrediënten. Koop in de weken voor kerstmis braadstukken en bewaar ze in de diepvries. Dingen als soepen, koekjes en pastasauzen kunnen ook van tevoren worden bereid en ingevroren. Dit bespaart je tijd wanneer je gasten er zijn en je kunt de maaltijden in enkele minuten klaar maken.


Ga niet als een gek schoonmaken 

De mensen die van je houden kennen jouw huis en verwachten geen hotelstandaard. Ruim op en maak schoon zoals je dat normaal ook zou doen, meer niet.


Beperk sociale verplichtingen tot een minimum 

Je hoeft niet iedereen te ontmoeten tijdens de kerstperiode. De hele dag gezellig samen zijn kan emotionele vermoeidheid en stress veroorzaken. Geef voorrang aan wie het belangrijkst is en met wie je tijd wil doorbrengen. Richt je op positieve mensen en zorg dat je tussendoor voldoende rust krijgt.


Geef perfect moeten zijn op

Je bent zoals je bent. Vergeet de regel dat alles, inclusief jijzelf, er perfect uit moet zien met Kerstmis. Als je het leuk vindt om je mooi aan te kleden, prima. En als iemand er een probleem mee heeft dat je maar 80 procent hebt gehaald en geen 100, dan is dat hun probleem, niet het jouwe.


Vraag om hulp

Vraag net als bij het koken om hulp als het gaat om versieren. In sommige landen, zoals Duitsland, versieren de meeste mensen hun kerstboom op de 24e. Maar als je hem eerder koopt, waarom versier je hem dan niet meteen? Nodig mensen uit om te komen eten terwijl je kerstliedjes draait en de boom versiert. Zo win je tijdens de drukke dagen tijd om uit te rusten.

 

Kerstmis kan inderdaad de mooiste tijd van het jaar zijn als we goed voor onszelf zorgen. Dus ontspan, geniet van de gezelligheid en zorg dat je voldoende rust krijgt. Vrolijk Kerstfeest!

 

De volledige naam van Birgit is bekend bij de redactie. 


Benieuwd naar andere tips en adviezen van lotgenoten? Je leest ze hier >

Wellicht ook interessant voor jou

Boekentips om de feestdagen te trotseren
Boekentips om de feestdagen te trotseren
Zó ondersteun je iemand met migraine

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2022 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

Teva Nederland