Home Blog De effecten van menstruele migraine: het verhaal van Monique

Blog | Migraine

Blog voor mensen met migraine - De effecten van menstruele migraine: het verhaal van Monique

De effecten van menstruele migraine: het verhaal van Monique

Leven met migraine kan erg ingewikkeld zijn. Je kunt de hele dag bezig zijn met het vermijden van triggers en alsnog ‘s avonds op bed liggen met misselijkheid en pijn. Veel vrouwen krijgen daarnaast te maken met menstruele migraine: een vorm van migraine die rond de menstruatie verergert of opspeelt. Monique Rovers, al jarenlang migrainepatiënt, vertelt ons hier meer over.


Van kwaad tot erger

“Mijn migraine is ongeveer begonnen rond mijn eerste menstruatie.” vertelt Monique. “Het zit al lang in mijn familie. Mijn opa had migraine, mijn moeder had migraine en nu zie ik bij mijn dochter de eerste tekenen van hormonale migraine terug. Nadat ik 7 jaar geleden een auto ongeluk heb gehad is mijn migraine flink verergerd. Vanwege een verwaarloosde whiplash heb ik ook therapie gehad bij het hoofdpijncentrum, maar helaas bleek dat na enige tijd niet meer effectief.”


Het leven van Monique is behoorlijk op zijn kop gezet: “Vroeger stond ik vier keer per week in de sportschool. Dat kan nu niet meer” gaat ze verder. “Ik heb dit langzaam weer moeten opbouwen, maar fitnessen, bijvoorbeeld, zal er niet meer inzitten. Ik probeer positief te blijven, dat is wat me op de been houdt”.


Migraine en menstruatie

Een moeder van een dochter, een liefhebbende partner, een vast contract bij een mediabedrijf en een druk sociaal leven. Monique wil niet bij de pakken neerzitten, hoewel dat soms lastig kan zijn. ”Mijn migraine kan me echt goed in de weg zitten. Ik ben blij dat ik hier open over kan praten met mijn collega’s. Ze begrijpen wat mijn klachten met me doen en dat het soms even niet meer lukt.” Hoewel de migraine van Monique meermaals per week aanwezig is, blijken de klachten erger tijdens haar menstruele migraine. “Mijn migraine is normaal al erg vermoeiend. Mijn hoofd bonkt en mijn energieniveau is laag. Maar wanneer mijn hormonale migraine opspeelt, kan dit ervoor zorgen dat ik bijna tot niets meer in staat ben. Zitten, staan, liggen, alles kan teveel zijn. Mijn medicatie slaat niet meer aan en mijn hoofd kan ontzettend zeer doen. Soms lijkt het ook alsof een gedeelte van mijn brein even uit staat. Ik ben vergeetachtig en kan niet op mijn woorden komen. Dit kan ervoor zorgen dat ik erg angstig of emotioneel word. Ik probeer rust te nemen, maar doordat ik vanwege mijn menstruele migraine moeite heb met liggen kan dit erg zwaar zijn. Ik zoek dan de steun van mijn vriend en probeer mezelf te kalmeren. Ik hebben vertrouwen in de kennis en kunde van mijn behandelende specialisten om me er weer zo goed als bovenop te helpen.” 


Hormonale migraine en anticonceptie

Monique vertelt ook dat ze het erg lastig vindt om een keuze te maken voor de - voor haar - meest geschikte anticonceptiemethode: “Ik wilde niet meer zwanger raken, maar de pil kan vanwege de hormonen voor extra klachten zorgen. Op aanraden van de dokter heb ik uiteindelijk een lichtere pil gebruikt, dit bleek een goede uitkomst. Ik zou anderen dus ook aanraden om hierover in gesprek te gaan met je huisarts.”


Wat kun je zelf doen?

“Ik denk dat dit voor iedereen anders is, maar over de jaren heb ik enkele trucjes ontdekt die mijn menstruele migraine kunnen verminderen” vertelt Monique. “Zo kan zout eten mijn klachten verminderen en kan het ook helpen om menthol in mijn nek of op mijn slapen te smeren. Dit verzacht de pijn en zorgt ervoor dat mijn hoofd iets meer tot rust komt. Ook heb ik een bril met blauw filter gekocht om mijn ogen wat meer rust te geven.”


Er is één tip die Monique iedereen wil meegeven: “Praat erover. Vertel de mensen in je omgeving hoe het voor je is en wat je klachten zijn. Als meer mensen begrijpen dat migraine écht een aandoening is, kunnen we op meer begrip rekenen. Kleine stapjes kunnen al grote verschillen maken.” 

Deel artikel:

MIG-NL-NP-00038

© Copyright 2022 Contact / Privacy / Cookie kennisgeving / Algemene voorwaarden

1. Data on file: InSites Consulting, 2019. Teva Embrace Our Potential Migraine Research. Gegevensverzameling nov-dec 2019.
Teva Nederland